kaopiak Creative Commons License 2015.05.06 0 1 2360

Minden beteg és minden betegség egyedi eset, de nekem segített mások tapasztalatáról olvasni és talán másoknak is segít az enyém. 2001-ben diagnosztizáltak Boeck-szarkoidózissal egy rutin munkaalkalmassági vizsgálat során. Jártam több orvosnál, akik nagyon lelkiismeretesek és segítőkészek voltak, de egyben elismerték, hogy nem tudják ez mitől van és mitől gyógyul ez meg, ha meggyógyul. A javasolt protokoll a szteroid-kúra, annak minden előnyével és komoly mellékhatásaival. 

 

Gyakorlati ember lévén nehéz volt elfogadnom, hogy egy problémát úgy kezdjek el megoldani, hogy a kiváltó okát nem ismerem. A gyökér ismerete nélkül hogyan is lehetne gyökerestől kiirtani a bajt? A szteroid-kúrát némi kórházi konfliktus árán mindenesetre kihagytam, és sok kommentezőhöz hasonlóan elkezdtem a lelki okok után kutatni. Ez bizony nehéz feladat, nagyon nehéz. Az egónkat félretéve saját hibáink után kutatni úgy, hogy közben egy komoly betegség árnyéka követ minket - ez egy stresszes élethelyzet mindenképpen. De hát a testem az enyém, a szarkoidózis is az enyém volt, a tüdőmben a fehér foltok is hozzám tartoztak, és még az azokat előidéző hülyeségem is a sajátom volt, ki mást okolhattam volna mindenért?

 

Rövidre fogom, rá kellett döbbennem, hogy egy seggfej vagyok. Talán ma már nem, de akkor mindenképpen. Társas kapcsolataimban mindenáron dominálni akartam, a kedvesség kiveszett belőlem, még családtagjaim is inkább csak a humorom miatt viseltek el szerintem, nem pedig azért, mert hű de jófej voltam. Az embertársaimmal szemben érzett tisztelet és alázat ismeretlen fogalmak voltak számomra. A világ az én világom volt, amiben történetesen laktak még mások is. Kétségtelenül felborult bennem az Én és Mások aránya.

 

A felismerés egy nehéz feladat, és a dolgok kijavítása sem könnyebb sajnos. Eltelt azóta 14 év, fehér folt és panaszmentes vagyok hosszú ideje, de a mai napig emlékeztetnem kell magamat, hogy ne kövessem el ugyanazokat az életvezetési hibákat, amiket akkor elkövettem. Mint ahogy kezdtem is, minden beteg és minden betegség egyedi eset és ez alapján senki ne kezdjen öngyógyításba, de talán segít egy-két emberen, akik épp ezt az utat járják.