stevie-13 Creative Commons License 2015.05.03 0 0 62762

Mit jelent a "piszkos" áram, hogyan tudom, és milyen mérőeszközökkel kimérni? Mik a tiszta áram jellemzői?

 

A "piszkos" áram azt jelenti, hogy az azonos hálózatban lévő készülékek zavarjeleket sugároznak vissza a hálózatba, és ezek a zavarjelek interferenciaként megjelennek az érzékeny audio/video készüléked tápegységében.

 

Ha a szomszéd lakásban egy olcsó fúrógéppel fúrnak, akkor magad is látod a zavarjeleket a tévéden, de az érzékeny AV készülékek ennél sokkal kisebb zavarokat is megéreznek. Egy egyszerű számítógép monitor vagy akár egy telefon töltő is csúnya dolgokat tud művelni, ha a szomszéd szobában van. Ha pedig három háztömbnyire van egy pékség, ahol egy bazinagy tésztakeverő berendezést kötöttek a hálózatra, akkor azt is meghallod a Beethoven alatt....

 

Egy sűrűn lakott városrészben egyszerűen elkerülhetetlen, hogy ne szivárogjon vissza a hálózatba egyszerre több tucatnyi elektromos alkalmazás zavaró jele. Legalábbis napközben.

 

A legjobb műszer az emberi fül. Ha valaki rendelkezik egy hifi rendszerrel, és az éjszakai órákban (amikor kevesebb zavar táplálódik vissza a hálózatba) "jobban szól" a zene, mint mondjuk késő délután, akkor érdemes kipróbálnia egy leválasztó transzformátort, és a nap tetszőleges szakaszában megkapja ugyanazt az "éjfél utáni" hangminőséget.

 

Itt egy érdekes írás erről a témáról angolul:

 

http://www.psaudio.com/pauls-posts/length-matters-not/

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Coldspot (62756)