Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.05.01 0 0 62637

A statikus feltöltődés és a zavarszűrő által létrehozott felületi feszültség két teljesen más jelenség, a bejegyzésedből úgy láttam, hogy ott valaki ezt a kettőt keveri/egybemossa egymással.

 

Mindenekelőtt azt kellene megállapítani, hogy ebben az esetben melyikkel van dolgunk:

A statikus feltöltődés pl egyszeri jelenség: a szikra pillanatában meg is szűnik, mivel kiegyenlítődött a feltöltődéskor létrejött potenciálkülönbség. hiába ér hozzá egymás után tízszer a porszívóhoz, csak az elsőnél fogja megrázni. Ezzel szemben ha a porszívó zavarszűrője produkálja a feszültséget, az tízből tízszer meg fogja csípni.

 

Zavarszűrő ellen biztosan jó egy földfüggetlen hálózati leválasztás (leválasztó trafó),

a statikus feszültség már érdekesebb dolog, de el tudok képzelni olyan kombinációt, amikor a leválasztó trafó miatt a porszívó teste a takarítóéval azonos (magasabb feszültségű) potenciálon lehet és talán éppen emiatt nem rázza meg őt amikor megérinti munka közben.

 

Sajnos a leírásból nem tudtam elképzelni, hogy miféle fémrács van és pontosan hol, de azt egész biztosan be kellene kötni az eph-ba és ettől valószínűleg meg is szűnne a probléma (ha statikus feltöltődésről van szó).

 

"És megtudod nekik indokolni miért és hova építsék be?"

 

Nem írtam beépítést. Léteznek hordozható leválasztó trafók is, füllel,

elegáns ridikül kialakításban:

De nem muszáj egyből bevásárolni (pofátlan áruk van): először kölcsön kell kérni egyet és kipróbálni élesben.

 

Egyébként akinek (egész biztosan) statikus feltöltődéssel van gondja, annak javaslom az ESD témakör körüljárását (Electro Static Discharge) és ESD szakemberek megkeresését. Villamos szakemberek számára egy külön érdekes világ: az EPH magasiskolája, szigetelő anyagok vezetőképessé tétele, stb.

Előzmény: Peter atyuska (62635)