Törölt nick Creative Commons License 2015.04.29 -3 0 14127

Jól látom, Thesszalonikibe ~100€ körül van a vonatjegy? Ennek mennyi a menetideje ?

Amíg van heti 4-5 közvetlen repülőjárat oda, amit megfizethető áron lehet megkapni, nem tudom mi vinne rá arra, hogy hosszú órákat vonatozzak, amikor a repülő 1,5 óra alatt kint van. 

Igen, itt jöhet a szokásos mantra, hogy bezzeg a reptér kint van a városból. Oké, de ha valaki a központi pályaudvartól is messze lakik? Neki is utazni kell a pályaudvarra, hiába van a 'városközpontban'. A célállomáson meg lehet a reptér esik jó helyen a végleges úti célhoz. 

Berlinbe is jár 2 légitársaság, 1-1,5 óra alatt kint van a gép, és nem kell 10 órákat zötykölődni. 

 

 

Saját példa, amiről sokat kérdezgettem akkor, amikor aktuális volt. 

USA-ból Zürichbe érkezett a gépünk, onnan kellett hazajönni. 
Először adta magát a 2 közvetlen vonat, a napközbeni RailJet, és az éjjeli Wiener-Walzer. 
Mivel a gép reggel 8-kor szállt le, az este induló WW-t kilőttük. RailJethez kényelemesen be tudtunk volna menni Hauptbahnhofra. Jegyár 39€, másodosztályon. De tapasztalatból tudom, hogy másodosztály ekkora úton nem lett volna kellemes. Első osztályú jegy 59€, Business Class pedig 74€. Végül árban azonos volt, hogy elmentünk vonattal Bázelbe, ott aludtunk éjjel, majd másnap repülővel hazajöttünk. 

 

Így laikusként azt tudom gondolni, hogy kell egy nagyon szoros kötődés, hogy valaki a vonatot válassza azonos vagy drágább áron, mint a repülőt. /mondjuk nálam ez a kötődés, pont a repülés iránt van meg. :) /

Persze ahova irreálisan drága a repülő, és jó a vonatközlekedés ( Prága, München) ott nem gondolkodnék a repülőn. De Berlin-Szaloniki-Burgasz és társainál nem kérdés, hogy repülő, még ha drágább is mint a vonat.