memberX Creative Commons License 2015.04.27 0 0 60192

Sziasztok! Egy visszatérő problémához szeretném a segítségeteket kérni ami kezd már enyhén szólva az agyamra menni.

Körülbelül egy éve kezdődött. A következőt produkálja az autó (Xsara, 1.6 / 2003) :

Indításnál néha-néha egy gongszerű hang kíséretében az alábbi felirat jelenik meg a műszerfalon "Automatic Lightning Inactive" és ekkor (nem mindig, de előfordul) hogy elmegy a dátum/óra - 00:00 perc, Január 1 villog a kijelzőn, és/vagy elmennek az elmentett rádió állomások (is), és/vagy a külső hőmérséklet jelző megbolondul, 50-100 fok között ugrál majd kb fél perccel indítás után normális értéket mutat. Tehát amikor indításnál jön a gongszó "egy figyelmezeteő hang??"  már rosszul vagyok ha ránézek a monitorra mert a fent említettekből vagy mind egyszerre, vagy csak az egyik (legygakrabban a hőmérséklet ugrálás) történik.

Először olyan ritkán csinálta hogy nem is nagyon vettem róla tudomást, aztán gyakrabban kezdte, és elérkezett az hogy egyszerűen indításnál nem forgott az önindító. (csak egy kattanást lehetett hallani az indítómotorból). Bikázással indult be a kocsi, majd aztán kicseréltük az akkusarukat, fújtunk rá kontakt spray-t is és pár hónapig jó volt - nem csinálta. Majd télen megint hébe-hóba jött a gonszó a velejáró kijelző problémákkal, sajnos mivel csak kb 20-30 indításból egyszer, ezért voltam elég hülye hogy ne vegyek róla tudomást, aztán megint sűrűbben csinálta és egyszercsak megint nem forog az önindító egyáltalán. Bikázásra sem indul egyáltalán, ezért jött a betolás, majd a szerviz.

Akkura rámérve, a feszültség teljesen jó volt, 4 éves volt- ettől függetlenül tetettem bele újat hátha!, az indítómotort pedig felújították (új mágnesszelep, kefegarnitúra, forgórész) , generátor a szerelő elmondása szerint teljesen jó volt (egyébként korábban az is lett már felújítva), a kábelek is állítólag rendben mint mondták, kérdezem akkor hogy hol lehet a hiba?? 

Köszönök minden ötletet!