martinaxe7 Creative Commons License 2015.04.27 0 0 36717

Az Amerikából a Krím megszállásában való részvétel miatt kitiltott orosz motorosbanda egy biztonsági szolgáltatásokkal és kiképzéssel foglalkozó orosz holding partnere. A holdingnak magyar képzési központja is van, és az orosz vállalat kiképzésvezetője többször tartott képzéseket magyar rendőröknek is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

 

A New Eastern Europe című lapban két lengyel újságíró járt utána az Éjszakai Farkasok üzleti hátterének. A cikkből kiderül, hogy a motorosbanda és a hozzá kapcsolódó üzleti holding Európa-szerte működtet lerakatokat, és több száz különlegesen képzett, azonnal bevethető taggal rendelkezik. A motorosbanda a Volk Védelmi Struktúrák Holding része, amelynek középpontjában az azonos nevű biztonsági szolgálat áll. A holding igazgatója az Gennagyij Nyikulov, aki pályafutását még szovjet légideszantosként kezdte a ’80-as évek közepén, tavaly februártól részt vett a Krím megszállásában, és azóta is különféle szevasztopoli paramilitáris szervezetekben tölt be vezető szerepet. Az orosz Védelmi Minisztérium tavaly ki is tüntette a Krím „visszaszerzésében” játszott szerepéért. Nyikulov 2000 óta a motorosbanda oszlopos tagja.

 

A holding biztonsági szolgálata vállal magánnyomozást, fegyveres és fegyvertelen objektumvédelmet, személyvédelmet, szállítmányvédelmet (akár a saját páncélautóival), valamint foglalkozik hazugságvizsgálattal, adósságbehajtással és követőrendszerek felszerelésével és figyelésével is. A honlapon közölt cégstruktúra szerint Nyikulov a holding elnökeként közvetlen kapcsolarban áll az autonóm szervezetként működő motorosbandával, illetve a Légideszantosok Nemzetközi Szervezetével, és emellett felelős a holding minden osztályáért. Feltűnő, hogy a biztonsági céget működtető védelmi osztálynak két képviselete is van a Krímben, Szevasztopolban és Szimferopolban.

 

Magyarországon Támcsu Tibor képviseli a központot, amely a rendszeres edzéseken kívül különleges képzéseket és bemutatókat is tart. A központot 2013 októberében maga Nyikulovnyitotta meg Budapesten. A központok vezetője, Rjauzov többször is megfordult Magyarországon, legutóbb éppen április közepén tartott szemináriumot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán, de már tavaly augusztusban is tartott képzést ugyanott.

 

Mivel felmerülhet, hogy egy, a nemzetközi egyezményeket nyíltan és büszkén megsértő orosz szervezet képviselője vagy annak magyar leányvállalata nem feltétlenül a legalkalmasabb a magyar rendvédelmi szervek képzésére, az Átlátszó megkérdezte az NKE-t, hogy tudomásuk volt-e Rjauzov és cégének hátteréről, valamint hogy a fentiek fényében tervezik-e a továbbiakban is alkalmazni a központot. Egyelőre sem az NKE, sem pedig az NKE RTK sajtóreferense nem nem adott választ.