vélemény Creative Commons License 2015.04.25 0 1 18396

 Viszont még van egy-két gyakorlati dolog. Biztos, van aki jobban tudja, de az én agyam úgy jár, mint a hozzám hasonló mezei, átlagos túristáké.

Közlekedés.

Én még sosem buszoztam Párizsban, Annyira jó a metro, hogy mindig elmarad.

A metrózás gyenge pontja az átszállás, ezt itt is megírták már sokan. Egész labirintusok vannak a föld alatt, folyosók , lépcsők, mozgójárdák, sőt van ahol a szükséges peron csak egy másik vonal peronján végigmenve közelíthatő meg. Azok a helyiek, akik gyakran szállnak át ugyanott, biztosan tudják, hogy egy-egy állomáson mennyi idő az átszállás. Túristának ezt igen nehéz kiszámolni. Érdemes  hagyni rá időt. Természetesen ahol csak 2 vonal találkozik, ott sokkal egyszerűbb, rövidebb az átszállás, mint egy olyan helyen ahol 4-5 vonalnak is van állomása. Hírhedten zűrös hely a Chatalet, ahol most valami építkezés van. A Invalidesnál is hosszan gyalogoltunk, mert javítják a mozgójárdát.

Viszont ha jön, akkor már gyors a metro, az egyes állomások között kicsi a távolság. 1-2 megállóra nem igazán érdemes felszállni. Úgy láttam, hogy a központtól távolabb levő metróállomásokon kevesebb a mozgólépcső.

A legtöbb metróállomásnak több kijárata van. Ezek számozottak és nevük is van, általában annak az utcának a neve, ahova nyílnak. Az állomások "fő" bejáratánál és minden egyes peronon van térkép a környékről, amelyen feltüntetik a kijáratokat. Érdemes rászánni egy fél percet a térkép tanulmányozására, elég távol lehetnek egymástól az egyes kijáratok.

 

Jegyvásárlás

Nem csak az egyes állomások különböznek, hanem az egyes állomások bejáratai is. Előfordul, hogy a lejárati lépcső után vagy egy automata és rögtön utána a jegykezelés, de ugyanannak az állomásnak a másik bejáratánál pedig olyan pénztár van, ahol személyzet ül. Van olyan automata, amelyik csak kártyát és fémpénzt fogad el, van amelyik papírpénzt is. A fülke, ahol a személyzet ül is kjétféle lehet, van ahol csak információt adnak, van aholjegyet is árulnak. Utóbbi csak akkor ha a fülke fölött szerepel a Vente felirat.

Az automaták elég érthetőek,  van amelyiknél egy henger tekergetésével lehet kiválasztani a szükséges opciót.