janijani Creative Commons License 2015.04.24 0 0 19781

A beporzással, a terméskötődéssel sem volt gondom sosem.

 

Pontosabban volt, de nem a méhek hiánya miatt. 30 éve ültettem egy Shermina ringlót, már szép nagy fa volt, minden évben tele virággal, de mire levirágzott, ledobta az összeset, jó évben megmaradt rajta talán 3 szem. Porzónak ültettem mellé egy Althann ringlót, de semmi eredmény.

Tanácsolták, hogy vagdossam meg a törzsét fejszével, megvagdostam, begyógyult de továbbra sem semmi. Már ki akartam vágni a fát, amikor beszéltem egy kertésszel. Ajánlotta, hogy virágzáskor permetezzem meg Nevirol kötődést segítő szerrel. Megpermeteztem, olyan bódító virágillata volt, és láss csodát, tele lett terméssel a fa. Annyit termett, hogy fel kellett támogatni az ágakat. Utána minden évben megpermeteztem és bőven termett.

Aztán kipusztult a fa, én is tettem érte mert amíg nem termett levágtam két vastag ágat, ezek helyét soha nem tudta benőni kéreggel hanem elkezdett korhadni, kiodvasodott, száradtak le sorban a nagy ágak, végül kivágtam. Ettük az Althannt, az terem azóta is rendesen, de a Sermina finomabb volt.

Így hát ültettem egy újabb Serminát és ismétlődik a történet. Tavaly már tele volt virággal de lehullott mind.

A Nevirol azóta nem kapható, megszünt, de szerencsére nekem még van belőle, mert annakidején megvettem egy nagyobb dobozzal. Az idén megpermeteztem vele, várom az eredményt.  

Előzmény: Antisystem (19780)