Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.04.22 0 0 62528

"Most az lebeg a szemem előtt, hogy egy több száz akkuból álló telepnél (posta, kórház, katonaság) naponta mérik minden egyes akku feszültségét, és amelyiknek alacsonyabb a feszültsége, az helyett tesznek egy újat. Hoppá az se jó, mert az újnak meg túl nagy lesz a többihez képest. Teljes csőd az egész :-)))))))))))"

 

Egyrészt én azt írtam, hogy sorba kötés esetén a kisebb kapacitású aksira szerintem NAGYOBB feszültség jut,

másrészt pedig az egy időben vásárolt és egyformán használt akkumulátor-csoportokban nagyon sokáig nincs jelentős eltérés az egyes elemek között, aztán egy idő után megjelennek a különbségek (eltérő öregedés), ilyenkor szokás csak a gyengébbeket újra kicserélni és a mikor ez a gyengülés már tömeges jelenséggé kezd válni, akkor kicserélik az összeset újra. De van, ahol nem foglalkoznak a csereberével (vagy nem tudják, hogy lehet ilyet is) és az első gyengébb egység megjelenésekor mindet lecserélik.

És van, ahol nem is vizsgálgatják menet közben a dolgot, hanem fix időszakonként automatikusan mindet lecserélik, akkor is, ha esetleg még két évig bírná a rendszer és akkor is, ha már évek óta a tizedét se tudja a gyári kapacitásnak ;)

...de az is lehet, hogy amit itt leírtam, az mind hülyeség.

 

 

Itt egy olyan aksi mérő kéziműszer, amely 4800 db aksi adatait tudja tárolni,

egyébként nem minden mérést muszáj egyenként minden aksin külön elvégezni:

Előzmény: pajaci (62523)