trizs77 Creative Commons License 2015.04.17 0 1 418927

Komoly vetélytársa az autózásnak az osztrák vasút

 

2015. 4. 17. 10:00|Vállalatok » Közlekedés

 

Ausztria 2013 modal split :

 

 - személyautó ..............75%,

 - busz..........................10%

 - vasút,........................11%

 - villamos, metro,............4,%

 

Az osztrákok vonatoznak a legtöbbet az uniós országok polgárai közül.

 

A vonatozási kedvet nagy mértékben növelte a Westbahn fejlesztése, pontosabban a bécsi főpályaudvar kiépítése és a Bécs-Slazburg vonal korszerűsítése – írja pénteki lapszámában a Magyar Nemzet.

A közelmúltban átadott, futurisztikus Hauptbahnhof fokozatosan átveszi a többi bécsi pályaudvar szerepét. A központi pályaudvarról érhető el a schwechati repülőtér is. A budapesti fejpályaudvar rendszerrel ellentétben az osztrák fővárosnak immár egyetlen igazi vasúti centruma van, ami elgondolkodtató példa lehet a korszerűsítésre szoruló magyar vasút számára – fejtegeti a lap.

 

Az Európai Unióban az osztrákok utaznak legszívesebben vonattal, náluk csak a svájciak szeretnek jobban vasúton utazni Európában. Egy friss felmérés szerint az osztrákok majd száz kilométerrel utaznak többet így, mint bármelyik uniós ország lakosai. Minden egyes állampolgár 1425 kilométert tett meg kötött pályán 2013-ban, ami az EU-átlagnál 94 kilométerrel több. Magyarországon 791 kilométernyi utazás jut egy állampolgárra.

 

Az utazási kedv növekedését a szakértők a Westbahn fejlesztésével hozzák összefüggésbe. Ahhoz, hogy az osztrákok szívesen ülnek vonatra, nem csak pályaudvarok színvonala, a tiszta és korszerű szerelvények, hanem a vasúti pálya állapota is hozzájárul.

A Bécs és Salzburg közötti vonal korszerűsítésének köszönhetően jelentősen csökkent a menetidő, nőtt a vonatok forgalma, és ez komoly vetélytárssá tette az autóval szemben a vasutat. A jegyárak is jóval az EU-átlag alatt vannak: egy kilométer 5,9 eurocentbe kerül.

 

A vasúti közlekedés egyébként Bulgáriában a legolcsóbb, Magyarország a negyedik legolcsóbb az EU-ban, míg Nagy-Britannia a legdrágább az átlagosan 15,6 centes kilométer áraival.

 

Szerző: VG Online