barkócza Creative Commons License 2015.04.08 0 1 110488

Nyilván nincs egy üdvözítő megoldás, több úton is el lehet jutni a célig. Hogy melyik megoldás a célszerű adott esetben, azt egyes gyakorlati részletek döntik el.

 

Alapvetően szabályozott teljesítménnyel kell fűteni a cefrét. Ha árammal fűtünk, vagy olyan gázzal, aminek állandó az energiatartalma és a nyomása, ehhez nem kell semmi plusz szabályozó. Ha olyan a fűtés, aminél nem biztosítható, hogy egyenletes legyen a teljesítménye (nem tudom, a biomassza gáz ilyen-e, a fa biztos ilyen), akkor indokolt még egy puffert közbeiktatni, különösen ha eleve ott van kéznél a vízköpeny.

 

Ebben az esetben akkor tudja a puffer (vízköpeny) jól kiegyenlíteni a fűtés egyenetlenségét, ha a hővezetés viszonylag kicsi a vízköpeny és a cefre között, azaz a hőmérséklet-különbség viszonylag nagy (legalább 15-20°C). Ekkor a vízköpeny hőmérsékletének kis ingadozása nem nagyon befolyásolja a fűtőteljesítményt. Ha ennél jóval kisebb a hőmérséklet különbség, akkor nem működik ennyire jól.

 

Probléma még az, hogy a termikus vezetés nem állandó a vízköpeny és cefre közt, függ a cefre minőségétől, keveredésétől, stb. (ld. Miklós diagramját, amikor elkezd forrni a cefre és ezért keveredni is, lecsökken az olaj hőmérséklete)). Snapszmaster is beszél jobban és rosszabbul viselkedő cefréről, és nézi, mennyire csorog a szesz, és ehhez állítja a szabályozón a hőmérsékletet - azaz vastagon hozzá kell tennie a saját, nem kicsi tapasztalatát is. Szerencsére ember nélkül még nem megy a pálinkafőzés. :)))

 

A hőmérséklet szabályozásról el kell mondani, hogy ez egy tipikus holtidős szabályozási kör, azaz a hőmérséklet és különösen a hőmérő által mutatott érték "késik" a fűtéshez képest. Van a rendszernek egy tehetetlensége, a főtés kikapcsolása után a hőmérséklet még egy kicsit emelkedik, a fűtés bekapcsolása után is egy kicsit még csökken. Úgy tanítják, hogy a holtidős kört állásos szabályozóval (ki-be kapcsolás), vagy integráló szabályozóval lehet szabályozni, mindenképpen macerás, pár fokot legalább mindenképpen fog ingadozni a hőmérséklet. Az állásos szabályozás egyébként akkor működik jól, ha a két állás nem a "bikából fűtök - leállok teljesen", hanem ha "kicsit túlfűtök - kicsit aláfűtök". Ezt is manuálisan kell kikísérletezni.