Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2015.04.08 0 0 78712

 

Nem tudok egyértelmű választ adni, nincs elég adat. Azért megpróbálom:

 

Mivel A tarifán (kb. 35.50Ft/kWh) táplál vissza, de vezéreltről (kb. 23.40Ft/kWh) fogyaszt, elég 1420 kWh-t termelni képes plusz napelemet feltennie ahhoz, hogy pénzben (nem kWh-ban!) nullára jöjjön ki - feltéve, hogy az egyéb fogyasztói elhasználják a plusz 1420kWh-t. Ez bőven kijön 5 darab 250W-os napelemből, ami kb. 350k-ba fáj tartókkal együtt, ha a legolcsóbb napelemet veszi. Ha jó áron eladja a régi invertert, esetleg csak 100k-t kell ráfizetnie a nagyobbra, ez osszesen 450k.

 

De ez csak akkor igaz, ha a meglévő napelemek is ugyanolyan típusúak, mint a legolcsóbb újak. Sokkal többe kerül viszont, ha a meglévők drágább típusúak, mert csak azonos típust szabad rátenni a rendszerre. Eltérő típust csak akkor, ha az új inverter 2 darab MPP trackert tartalmaz, ez esetben megveheti a legolcsóbb napelemeket, de azokat a másik MPP trackerre kell kötni.

 

(Eltérő típusúakat vagy állapotúakat csak akkor szabad egyazon inverterre kötni, ha az inverterben két MPP tracker van, mert különben nem lehet a maximális teljesítményt kivenni a napelemekből. Szerencsés esetben minden megvilágítás-erősségnél hasonló lesz a két típus feszültség-áram karakterisztikája, s akkor nem lesz nagy a veszteség, de ezt lehetetlen előre megmondani. Ha nagyobb az eltérés, akkor két lokális teljesítmény-maximum lesz, és rosszabb esetben az inverter gyakran beragadhat a kisebbiknél.)

 

 

Ha a napkollektor mellett dönt, akkor tegyük fel, hogy a szükséges évi 2128kWh hőenergia 60%-át termeli meg a napkollektor - ezt persze nem tudhatom, nincs róla adat. De ezzel kell számolni, mert ekkor igaz az, hogy nyáron többlet nélkül a teljes melegvízigényt fedezi, más évszakokban csak részlegesen, ez a fennmaradó 40%. Vagyis 850kWh-t használ el vezéreltről, ez évi 20,000 Ft, ezt a napelem és a napkollektor kb. 150k-s árkülönbözetéből 7-8 évig tudja fizetni. (TFH nincs áramáremelkedés, és a különbözetet sem fekteti be sehol.)

 

Ha tehát a hiányzó adatokat jól becsültem meg, akkor jobban megéri neki a napelem, a plusz kiadás 7-8 év alatt megtérül, ami nem olyan rossz. Ha azonban az évi plusz 1420kWh-t nem tudja A tarifán elfogyasztani, akkor inkább a napkollektor, mert a plusz  termelés csak problémákat okoz. 

Előzmény: nagykunsági (78710)