naox Creative Commons License 2015.04.06 0 0 15842

nemcsak arról van szó, hogy nem bontják a bacik, ezért nem szaporodnak, de direkt bakteriosztatikus hatása is van. Ezen felül komplexálja a Ca-t, ezért lehetséges, hogy szerepe van a fogak újjáépülésében.

A sztori onnan indult, hogy még a 60-as években lecserélték a rágóban a cukrot xilitre, és elkezdték ezt nemcsak nem károsként, hanem egészségesként reklámozni, amihez kerestek tudományosnak tűnő maszlagot.

A kilinikai kísérletek időnként találnak minimális protektív hatást, időnként semmit. De józan orvos biztos nem javasolja a xilitszopizást lefekvéskor.

Szóval határeset: a linkelt oldal egy nagyon profin megírt de facto hazugság, de jure meg igazság. Nyilván szakmabeli csinálta. Minden mondata halál pontos, törvényileg támadhatatlan, mégis az egyszeri olvasó sokkal nagyobb hatást tételez fel a szöveg olvasása alapján, mint ami van:

"A hat szénatomos cukrok (....)  Az öt szénatommal rendelkező nyírfacukrot a baktériumok nem képesek lebontani"

zseniális. azt sugallja, hogy a xilit cukor, pedig nem az. Ötszénatomos, de nem cukor. Nem is mondta, de "logikusan következik". MInden igaz, mégis egy profi "grey lie". (Nem kell hazudni, csak hagyni, hogy az olvasó félreértse.)

"a fogszuvasodás megelőzhető, illetve a száj PH értéke egyensúlyban tartható."

nem írja, hogy megelőzi, csak feltételes módban. De -a fórumunk rá a tökéletes példa- az emberek többsége nem rendelkezik olyan mértékű szövegértési képességgel, hogy ezt a mondatot úgy értse, hogy estleg megelőzi, az író sem tudja. Pedig ezt mondja.

A másik kedvencem az "illetve". Mit jelent itt ez a szó? Senki sem tudja, így ezt a mondatot jogilag nem is lehet kifogásolni, hisz annak logikai szempontból nincs is értelme.

"Számos tanulmány kimutatta, hogy a nyírfacukor rendszeres használata elősegíti a fogzománcból kivont ásványi anyagok visszaépülését"

nem azt mondja, hogy elősegíti (mi ugye nem biztos, hogy igaz), csak annyit, hogy min. 2 (=számos) cikk állítja. Arról, hogy jóval több állítja az ellenkezőjét nem írt, de ez jogilag nem kérhető rajta számon.

 

stb. Igen igényesen és profin megírt kamu szöveg. Nem hazugság, és mégis tökéletesen félrevezető. Művészi. De tudjuk, hogy ebben a xilit-biznisz igen erős. Már maga az elnevezés: nyírfacukor. A legprofibb hazugság a világon: a terméknek (amit fermentációval gyártanak full vegyipari úton) annyi köze van a nyírfához, hogy a nyírfa mézgában is kimutatták. Valójában egy megkérdőjelezhető mesterséges édesítő, amit a bioőrültek a legnagyobb csodának tartanak.

marketing kérdése.

Előzmény: W_B (15841)