LvT Creative Commons License 2015.03.31 0 0 13644

Arbanász: Abban pontosítanám fulcót, hogy nem egy albán népcsoporttól van szó, hanem az albánok régebbi általános szerb-horvát nevéről: vö. Arbanas. Hasonlóan román arbănaş, bulgár arbanaš, Sőt ezekből magyarul orbonász, orbonás, amely vezetéknevet is adott: vö. Orbonász, Orbonás.

 

Az Arbanász tehát a délszlávok közé asszimilálódott albánt jelöl, de akár olyan délszlávot is, akinek albán kapcsolatai voltak, tudott albánul,. vagy albánok által sűrűbben lakott területről való volt.

 

A népnév maga a XII–XIII. sz.-ban fennállt Arbanoni Fejedelemség nevéből származik, amelyet az Orhidi-tótól nyugatra eső vidék akkori elnevezésén alapul. Ezt a bizánci görögök adták a területnek az ókori Albanoi törzs neve alapján. Innen a geg (észak-albán) nyelvjárásban Arbënëshë, toszk (dél-albán) dialektusban pedig Arbërëshë volt az albános középkorban elterjedt önelnevezése. Ezt toszk alakban máig megőrizték a török elől Dél-Itáliába költözött arbëreshek és a Közép-Görögországba került arvaniták. (A mai önelnevezés a XVII–XVIII. sz.-tól terjed el.) A szomszédos népek a geg névformát vették át, és ez lett a kérdezett név alapja.

Előzmény: keltomán (13629)