zoleszsz Creative Commons License 2015.03.30 0 0 38457

A románoknak nagyon kevés őshonos vagy önerőből kitenyésztett állatuk van,ezen belül még kevesebb amire büszkék is lehetnek, ezért törtetnek ennyire szegények. Kicsit off de elmondom: Újabban a mangalicát is magukénak tekintik, tudjátok könnyebb elvenni valamit mint létrehozni. Van még egy nyúl amit próbálnak elismertetni nemzetközileg a neve Kolozsvári nyúl, ez egy kolozsvári magyar agrármérnök kezdeményezése.

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/vezi-arata-iepurele-cluj-7_50b354e77c42d5a663a39572/index.html

Elmondom magyarul mit mondanak róla: Szóval egy spontán mutáció révén egy újzélandi fehér populációban megjelent egy csincsilla szinü egyed. Nem tervezte különösebben , hogy létre fog hozni egy külön fajtát, egyszerüen csak megtettszett az a nyúl. Nem adta el, nem vágta le és egy idő után nagyon sok pozitiv visszajelzést kapott a nyúllal kapcsolatosan.Olyan jellemzőket láttak benne ami elkülönitette a többi nyúlfajtától. A "mutáns" egyed bak volt, ezt keresztezte újzélandi és csincsilla nőstényekkel a szinkarakter létrehozása érdekében. https://www.youtube.com/watch?v=OUJjupl0J0E

Ez a videó mind a kettőt mutatja, az elsőt nem forditottam le mert arrol van leirás az előbbi posztomban, s belevénülnék amig 20 perci mesét bepötyögök ide :)  21:15 -töl mutatja a kolozsvárit azt a fentiekben nagyjábol leforditottam.