Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62370

"Engem meglepne ha egy szerszámgép bármely tulajdonsága üresjáratra lenne méretezve."

 

Mivel nem lehet tudni, hogy a kikapcsolás pillanatában pontosan mekkora vas van az asztalon, ezért ha egyáltalán méretezve van, akkor csak az üres asztalra lehet méretezve.

 

"A mellékelt rajz alapján az is meglepne, ha a demagnetizáslás bármilyen módon méretezve lenne."

 

A rajzon nem egy (bármeddig nyomható) nyomógomb, hanem egy mágneskapcsoló két érintkezője látható. Én úgy gondolom, hogy a nyomógomb megnyomásakor a demagnetizáló mágneskapcsoló valamennyi késleltetés után automatikusan elejt.

Nem lenne túl bölcs dolog úgy konstruálni egy gépet, amelynél a véletlenen múlik, hogy sikeres lesz-e a demagnetizálás.

Tételezzük fel, hogy az adott körülmények között az egyenáramú elektromágnes X erősségűre felmágnesezte az asztalt. Ebből az állapotból mondjuk 1 másodpercig kellene ellentétes irányú egyenáramot kapnia ahhoz, hogy pont semleges állapotba kerüljön. Ha a melós villámkezű és csak pár tized másodpercig nyomja a stop gombot, akkor a mágnesesség egy része benne marad az asztalban. Ha jó sokáig nyomja a gombot, akkor meg átbillen az ellentétes mágneses polaritásba és akkor meg úgy marad mágneses. Sőt valaki azt javasolta, hogy nyomja meg többször is, de ha minden gombnyomáskor ugyanaz az áramirány a tekercsben, attól nem fog a vas tömeg újra az ellenkező irány felé mágneseződni.

Ezért nem bölcs dolog szerintem a véletlenre/melósra bízni ezen fajta demagnetizáló relé behúzási idejét.

Előzmény: Szirty__ (62363)