nogradi medve Creative Commons License 2015.03.27 0 0 1217

http://valasz.hu/publi/orgovan-bela-arnyeka-111004

 

részlet

 

Tegnap véget ért Orgován Béla vezérigazgatósága, rövid, de tanulságos volt. Nem történt más, csak az, amit a csőd szélén billegő cégek alkalmazni szoktak, remélve, a hatóságok is úgy reagálnak, ahogy szoktak: engedik, hogy hülyének nézzék őket.

Ismerjük a módszert, vásárolunk valamit, mert jó ára van, mert azt hisszük, valami újszerű dolog. Azután kiderül, hogy nem működik, egy baromság, iszonyú drágán vettük, jól átvágtak bennünket.

Vinnénk is vissza, és akkor jön a meglepetés, a céget közben eladták, de legalábbis új ügyvezetője van: a falu bolondja, egy szerencsétlen hajléktalan, egy fekete munkát kereső a Moszkva térről. Emberünk elcsodálkozott, jé, nem sódert kell lapátolni, hanem beleülni ebbe a szép, bőr főnöki székbe, ami még forog is? A valós vezető, tulaj közben megpattant a pénzzel. Az adóhatóság pedig hiába próbálja meg beszedni a sokmilliós, százmilliós, milliárdos adóhátralékot, igényt, követelést az új tulajdonostól. Nem megy neki, hiszen az új vezető egyetlen fontos tulajdonsága, hogy nincs semmije. Nemcsak a mi pénzünk ugrott, de az államé is. Milyen agyafúrt.

Lenne. De valójában ebben semmi elmés nincs, szimpla másolás, mindenki tudja, hogy ez így megy, így szokásos. Talán a NAV kivételével, de persze ők is, csak éppen nem hivatalosan, mert ha hivatalosan tudnák, csattanna néhány bilincs, és mindjárt nem így mennének a dolgok. De nem csattannak. A dolgok meg így mennek.

----------

 

Megérjük, hogy a hatóságok azt érzik majd kockázatosabbnak, ha nem lépnek ilyen ügyekben, mint ha azt, ha lépnek? Meglátjuk.