Prelleg Creative Commons License 2015.03.20 0 0 14599

LvT 14598. sz. hozzászólásához még annyit, hogy az nem számít, hogy a faluban nem volt orvos, amit a halottkém megállapított, azt kellett beleírni az polgári anyakönyvbe. Az egyházi anyakönyveknél ez nem volt feltétel. Nem mindegyik halottkém rendelkezett orvosi képesítéssel, szóval, előfordulhatott, hogy tévedett a halál okának megállapításakor. (De én is a közvetlen halálok – alapbetegség miatti különbözőséget tartom a legvalószínűbbnek.)

Hasznos linkek a témával kapcsolatban: http://hadmernok.hu/2011_4_toth_huszar_kormos.pdf

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/historia/91-056/ch23.html#id515345

 

60.000/1895. BM. rendelet, 71. paragrafus

A halál okának bejegyzésénél a következőket kell szem előtt tartani: Ha olyan halottkém állította ki a halottvizsgálati bizonyítványt, a ki orvos, akkor az anyakönyvbe föltétlenül az a halálok jegyzendő be, mely a halottvizsgálati bizonyítványban foglaltatik. Ha képesített (nem orvos) halottkém, avagy képesített halottkém hiányában a községi elöljáróságnak a halottkémi teendők végzésére kirendelt tagja állította ki a halottvizsgálati bizonyítványt és abba a halál oka gyanánt a 9 ·/· alatt mellékelt kimutatásban felsorolt halálokok valamelyikét jegyezte be, az anyakönyvbe is ezt a halálokot kell bejegyezni.

Ha képesített (nem orvos) halottkém, avagy a községi elöljáróságnak a halottkémi teendők végzésére kirendelt tagja által kiállított halottvizsgálati bizonyítványban a halál oka nincs megnevezve, vagy oly halálok van megnevezve, a mely a 9 ·/· alatti kimutatásban felsorolt halálokok között nem foglaltatik, végül, ha halottvizsgálati bizonyítvány nem mutatható fel, mindezen esetekben a bejelentő kikérdezése alapján kell megállapítani, hogy a 9 ·/· alatti kimutatásban felsorolt halálokok melyike idézte elő a halált és az így megállapított halálokot kell az anyakönyvbe bejegyezni. Ha a bejelentő kikérdezése által sem sikerül a halál okát megállapítani, az anyakönyvbe az jegyzendő be, hogy a halál oka ismeretlen.

(Az 31.025./1876. halottkémekről szóló BM. rendeletet a Rendeletek tárában tudod elolvasni, úgy hogy a keresőjébe beírod a „halottkémlés” szót és az első találatra rákattintasz.

Esetleg még érdekes lehet az 54.919./1895.-ös BM. rendelet is, elsősorban az orvos halottkémek miatt, mert annak a mellékletében határozták meg azt, hogy az orvosi képesítéssel rendelkező halottkémek milyen betegségeket írhattak a bizonyítványokba halálokként.)

Előzmény: -Tremmel- (14597)