Herold Creative Commons License 2015.03.20 -1 0 1495

Nem állítom, hogy ez a Kaplan nevű figura hazudik, vagy kitalálta az egészet, csak néhány megjegyzés a felsorolt pontok közül néhányra:

1. Azt, hogy Guru Dev kinek mit mondott négyszemközt, csak az érintett felek tudhatják.

3. Nem nagyon értek a jógához, de szerintem létezhet spirituális gyakorlat prána nélkül is. (Ami nem jelenti azt, hogy a TM az.)

7. "A TM technika dekoncentrálttá teszi a gyakorlóját és elszeparálja az élettõl." Ennek pont az ellenkezője igaz.

14. "sok TM-es csak labilisabb és túlérzékeny lesz.." Ez marhaság, legalábbis én semmi ilyent nem tapasztaltam. Bár az tény, hogy vannak emberek, akiknek nem jön be a TM, nekik azt szokták javasolni  tanárok, hogy hagyják abba.

"Az igazi jóga úgy kezdõdne, hogy az ember stabilizálódik a szociális környezetében, megtanulja ellenõrizni az érzelmeit, egyre jobban és teljesebben átéli a valóságát." Igazából a TM-nek is ez a hatása.

Amúgy meg ha valaki 30 év után sem ismeri fel, hogy rossz úton jár, és nem azt kapta, amit ígértek neki, az meg is érdemli a sorsát.

 

A pénzügyi részével nem tudok vitatkozni, az tény, hogy egyeseknek nagyon jó üzlet horribilis áron eladni egy stresszoldó gyakorlatot megvilágosodás címen. Azt tudom a magam részéről, hogy ha nem tanultam (és gyakoroltam) volna a TM-et, akkor már vagy a diliházban, vagy börtönben, vagy a föld alatt lennék.

Előzmény: tigristomi (1491)