scarabaeus Creative Commons License 2015.03.20 0 0 28389

Mivel szóba került a gyalogos szerpentin és a Pestingrad, csináltam most pár áttekintő képet is az előzmény hozzászólásomhoz, az esetleges érdeklődők kedvéért.

 

Az elsőn az első panorámázásomnak az útvonala látszik.

 

(Viszonyításként rátettem az erődbe vezető út trackjét is, az a Kotor belvárosából induló rövidebb piros vonal)

 

A zöld taxiút a monarchia szerpentinjén, a medovinát áruló srác bódéjáig (attól úgy 300 méterre van egy jó kilátópont, ahová a én is kimentem, sajnos eléggé párás idő volt), pirossal a gyaloglás lefelé, 1250 m-ről Kotorba, az említett gyalogos szerpentint is útba ejtve. Fentről lefelé nem annyira fárasztó, gondolom, a felfelé irányt ugyan nem próbáltam. :-) A gyalogos szerpentinhez: ahogy egy útleírásban is írták, ha az országúton Krstac (illetve az útmenti étterem, Konoba Krstac) felől jövünk, és elmegyünk egy sziklaoldalban lévő kis barlang mellett, akkor már túlmentünk a "szakadékba" leágazó turistaút elágazásán. Az ugyanis úgy néz ki, hogy "ahol a legmeredekebb a szakadék, ott indul lefelé". :-)

 

Szerintem megéri a sétát az a szerpentin.

     

 

A másik a Pestingradhoz vezető út. Egy korábbi linken a sziklafalon való megközelítésre szólt invitálás, de aki a sziklamászásból igen, a kilátásból nem akar kimaradni, van turistaút. Mondjuk a Đerinski oldalában, a Pestingradra átvezető nyereg felé és onnan visszafelé azért kell figyelni. A turistaút elején ott a tábla, hogy csak saját felelősségre.

 

 A Konoba Krstactól nem messze indul a turistaút, átmegy az egykori monarchiahatáron, megkerüli a Đerinskit a csúcsa alatt, és onnan megy át egy nyergen a Pestingradra. A Konoba Krstac és eközött alig van szintkülönbség.

 

   

A három szerpentin (a Njegušiba menő, a kicsi az erődre, távolban pedig az országút szerpentinje). Nomeg kilátás az öbölre. (Hm, az egyik kép már volt)

Előzmény: scarabaeus (25858)