M.machinátor Creative Commons License 2015.03.20 0 0 59420

Szervusztok.

 

Ez szerintem nem mozdony kazán.

 

Annak idején még tán a nyolcvanas években is gyártottak ún.félstabil kazánokat.Amikor jártam utánképzésre(fütői 88 v 89) akkor mutogattak nekünk még beépítetlen ilyen néhány éves kazánokat az egyik gyártelepen(amit nem sokkal később fel is számoltak Újpesten).

Szóval első ránézésre a homlokfal teljesen egyenes (amit kb az 1900-as évek környékén megdöntöttek) , aztán hiányzik a gőzszabályzónak a helye (amit persze még el lehet "vakolni") , írja a mandró hogy 105 db 70-es füstcső van benne ( a gőzösöknél nem volt járatos mért! 52-60 körül) , aztán hol van a túlhevítő csöveknek a helye?(már a század forduló után már nem nagyon csináltak túlhevítő nélküli gőzösöket , még az egészen kicsik között sem) , a füstszekrény nem úgy néz ki mint akit átalakítottak de akkor hol van róla a füstszekrény ajtó (központi vagy hevederes egész felület nyitású) , persze utána lehet nézni hogy az 1,2 x 2,0m-es 2,4 m2-es rostélyfelületű kazán milyen gépekbe volt (de szerintem ne fűzzetek hozzá sok reményt).

 

Aztán azt írja a koma hogy egymillió kettőszáz ezer kalóriás ami ugye 1200 k.kalória ami vicces teljesítmény egy ekkora kazánhoz képest(mert gondolom ez elírás vagy nem ért hozzá) , már nem emlékszem az átváltó számokra (már majdnem harminc éve volt)de mintha 4,2 k.kacl lenne 1Kwh vagy 860 kacl/h lenne 1 Kwh hát már baromira nem emlékszem(mert akkoriban fűtöttem néhány évig és azóta sem). Kellemes vitatkozást.Üdv:M.m.