E.A. .sk Creative Commons License 2015.03.17 0 0 362

Szeretném felhívni még valamire a figyelmeteket, mert lehet, hogy nem ismeritek, pedig hasznos nyelvtudás. A -> 11123.doc  vagz a 11123.pdf  Halassy Béla internetes forrásban tájékokozódhattok róla bővebben. Ha nem akarózik elolvasni, akkor elég ha a word keresőjével böngészel benne. Az " Éva néni Lada autója kék színű " mondat elemzéséről van szó. Az <Éva néni> szakasz alany és a <kék színű> szakasz állítmány. Az újdonság abban van, hogy az Éva és a néni között, meg a kék és a szín között relációs kapcsolat van. Ezek hivatalos neve „legközelebbi nem” (genus proximum: generikus) és „megkülönböztető jegy” (differentia specifica: specifikus). Példáink esetében az Éva, a Lada és a kék specifikusak, a néni, az autó és a szín generikusak lesznek. Metakóddal felvázolva ilyen lesz a mondatunk elemzése:

 

<mondat; <alany; <specifikus; Éva> <generikus; néni>> <birtok; <specifikus; Lada> <generikus; autója>> <állítmány; <specifikus; kék> <generikus; színű>>.>

 

Ha a beszédben és az írásban ügyelünk arra, hogy a specifikus részeket is és a generikus részeket is tudatosan belefogalmazzuk, akkor tartalmas lesz az, amit művelünk. Én csak egyszerűen specifikus-generikus dimenziónak nevezem, és az univerzallangua szerves része.

Előzmény: Onogur (359)