blog65 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 6089

Egy nagy rakás értelmetlenség, amit összehordasz

 

A baumagnak semmi köze se az OBA-hoz, se a BEVA-hoz

 

"az állam ne csak a saját kárát kompenzálja az adófizetők pénzéből (MNB>>OBA,BEVA), hanem minden választópolgár kárát is!..."

 

Fogalmad sincs, hogy ez hogyan működik. az OBA és a BEVA is egy biztosító. biztosító, ami biztosítási díj ellenében biztosítási tevékenységet végez.

Leegyszerűsítve

- az OBA-nak a bankok fizetnek biztosítási díjat,

- a BEVA-nak a brókercégek fizetnek biztosítási díjat.

A pénzintézeteknek törvényben meghatározott díjfizetési kötelezettségük van. Ennek fejében a náluk elhelyezett pénz, értékpapír biztosítva lesz. De csak az, ami után fizetik a biztosítási díjat.

Azaz az OBA és BEVA vagyonát nem az állam adja, hanem a pénzintézetek. Az MNB csak KÖLCSÖNT ad, amit vissza kell neki fizetni, mégpedig a pénzintézetektől összeszedett biztosítási díjból.

 

Ha egy bank megy csődbe, akkor a bankok által fizetett biztosításból (OBA vagyon) fogják a csődbe ment bank ügyfeleit kártalanítani, de csak azokat, akik pénze után a bank biztosítási díjat fizetett (egy bankba is lehet olyan pénz elhelyezni, ami nem biztosított, így nem terjed ki rá az OBA biztosítás).

Ha egy brókercég megy csődbe, akkor a brókercégek által fizetett biztosításból (BEVA vagyon) fogják a csődbe ment brókercég ügyfeleit kártalanítani.

 

De azért senki se fizet, ha egy olyan cég megy csődbe, akinek az értékpapírjai (pl. kötvényei) mondjuk az ERSTE vagy OTP brókercégnél vannak elhelyezve. Lévén a BEVA akkor fizetne, ha az ERSTE brókercége menne csődbe, akkor egy kanyi vasat se fizet a BEVA, ha a Körösszakáli kapaélező zRt. megy csődbe és elértéktelenednek a kötvényei.

 

Azaz a baumag sztorinak a mostani eseményekhez semmi köze sincs.

Előzmény: BAUmagnélküli (6088)