goAUS Creative Commons License 2015.03.14 0 0 1472

Na ebben én nem értek egyet, és most magam ellen is beszélek kicsit.:) Európában ha jó szakember valaki, már iszonyatosan megfizetik, saját példa, angliában hegesztőként én a végén már nettó 24 fontért dolgoztam óránként, itt ez a szint elképzelhetetlen. Itt a melós még nincs úgy megbecsülve, itt még ott járnak az irodások a királyok. Nem az értelmiség ellen szól ez, én is 13 évig irodás voltam, évekig saját céget vezetve.

Olyan ez kicsit mint az internet, a korlátlan most jön be, még horror áron. Itt még a munkaerőpiac is átalakulás előtt áll, de már érződik a változás szele. Egy olyan 6-8 évvel le vannak itt maradva. A másik az árak: nem nagyon lehet összehasonlítani a fizetéseket, mert ausztrália még angliánál is drágább. Én azt mondom, itt 2000 euróból bérelsz egy max közepes szintű lakást, meg megvan a kajád, innivalód, és kész, de akcióst vásárolva. De szerintem keveset is mondtam.

Egy jó lakás már heti 6-700 dollár, ha tengerpart közeli, még drágább (1000 v felette). Drága még a net, a tömegközlekedés, a vendéglők, minden luxuscikk, egy új autó is másfélszerese (főleg ha eu gyártmány) mint az öreg kontinensen. Mondjuk az üzemanyag, meg ruházat az olcsó.:)

Sokan azt hiszik, Ausztrália azért mert szép, jó tengerpartjai vannak, élővilága lenyűgöző, már munka szempontjából is paradicsom. Én meg látom, hogy mennyien élnek napról napra, sok magyar kijön diákvízummal mert otthon nyomatják, befizeti a zsét, kijön, rájön a munkájára itt nincs szükség, 5-6 millióval lehúzva csomagol haza ha lejárt a fél év.  Jó hely, de nagyon jó szakma és nyelvtudás kell, és akkor is le kell mondani arról a szintről,ami az EU-ban már elérhető, ha valaki jó szakember. Mérnökökre, IT-sokra ez nem vonatkozik persze, de a többi fejes álláshoz ausztrálnak kell lenni. Persze vannak kivételek, én sem panaszkodok, de nem fenékig tejfel a meló erre sem, sőt. És amit még tapasztalok, ahogy nő a munkanélküliség - mert az rohamosan nő - úgy kezdik hallatni a hangjukat a szakszervezetek meg a munkások a bevándorlás ellen. A nagy gyárak pedig még majd csak jövőre zárnak, 2017ig pl az összes autógyár kivonul a kontinensről, sok-sok ezer ember kerül utcára, tovább növelve a társadalmi feszültséget. 

Előzmény: Ausztriai csöves (1471)