Berendezéstől függetlenül?
Az a törvényszerűség,hogy minden berendezés más.Mindegyik máshogyan dolgozik.Természetesen számít egyéb is,pl: a páracső hossza mellett az átmérője,aztán a sisak nagysága,átmérője, a pisztóriusz tányérok (ha van a berendezésen)hűtésének intenzitása.
Sokan azt állítják,hogy a nagyon erőltetett deflegmációnál alkoholos lesz a termék,és aromában szegényebb.
Az elválasztásánál viszont az,hogy figyeljünk,mert rögtön az előpárlat után jönnek a legjobb aromák.
Az egylépcsős rendszer simább,illatosabb,a kisüsti mélyebb,lekvárosabb jellegű párlatot ad.
Ami biztos,az is egy kérdés kinek melyik tetszik?
Egy neutrálisabb,könnyedebb párlat,vagy egy karakteresebb ízvilágú főzet a befutó.
Tehát minél nagyobb a deflegmáció,annál magasabb az alkoholfok,és fordítva.
Lehetne még folytatni,de ezzel is csak az igazolódik be,hogy nem igazán van!:-)