snapszmester Creative Commons License 2015.03.06 0 2 109682


A lehetőségek tárháza.

 

Pótkávé szőlőtörkölyből és szőlőmagból

 

A szüretelésnél visszamaradó kisajtolt törkölyt min­denekelőtt hideg vízben kimossuk és kimosás után jól leforrázzuk. A leforrázás után az egész mennyiséget megszárítjuk és barnára megpörköljük, éppen úgy, mint a kávét szokás. Az így kezelt anyagot érett fügével gyúrjuk össze. Most a tiszta, szárított szőlőmagból szin­tén megpörkölve porráőrölve kilenczszer annyit adunk az előbb leírt módon előálló keverékhez. Az anyagot ez összetartja és vele egyesülve, igen kellemes és fölötte olcsó pótkávét eredményez. Egy másik módja is van a pótkávé előállításának. Ennél a tiszta pörkölt szőlő­magot, vagy magában értékesítjük, vagy hozzá ugyan­annyi mennyiségű pörkölt árpát, tengerit, vagy rozsot keverünk. A szőlőpótkávé előállítása 50%-kal olcsóbb az eddig forgalomban levő pótkávéknál és jóval felül­múlja valamennyit táplálóképesség tekintetében. Emellett a valódi kávéhoz a megtévesztésig hasonló. Jellemző kesernyés fanyar íze még szakembernél is az erős valódi kávé benyomását kelti.