Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62102

Ha "természetes fény" alatt a napsütés színhőmérsékletét kell érteni... nos a Nap napos időben és magas napállásnál kb 3000 K körül van, felhős időben elérheti a 7-8000 K-t is, reggel és este meg akár 2000 K alá is lemehet (alacsony napállásnál a napfény több levegőn halad át, ami kiszűri a hidegebb árnyalatokat). Szóval szeretném kérdezni azokat, akik folyton a természetes fénnyel jönnek, hogy  EGÉSZ PONTOSAN milyen színhőmérsékletű világításra gondolnak "természetes fény" alatt?

Akik ráadásul a "természetes fény" alatt egy konkrét színhőmérséklet melett felül a Nap teljes fény-spektrumáról is beszélnek azok meg sürgősen felejtsék el a LED-es világítást és álljanak át az ötsávos fénycsövekre. (legalábbis addig, amíg nem lesznek kaphatók az "ötsávos ledek")

 

Vibráló megvilágítás (stroboszkóp hatás):

- egyrészt a tengelyek fordulatszámát percben adják meg, a vibráló fény frekvenciáját meg másodpercben, tehát pl  a másodpercenként 100 Hz-el villogó fényben a percenként 6 ezret forduló tengely fog állónak látszani.

- másrészt pedig a stroboszkóp hatást BÁRMILEN mechanikai ismétlődés kiválthatja, tehát ha a fenti tengelyen nem egy, hanem három pont forog (pl eszterga tokmány), akkor az pl 2 ezres fordulatnál látszódhat állónak, ha a forgó akármin 10 akármi van körben elosztva, akkor azt percenként 600-as fordulatnál láttatja állónak a 100Hz-es világítás... és ez fordítva is igaz, a magasabb frekvenciával villogás esetére is... Szóval a megvilágított területen akármi veszélyes dolog is forog akármilyen fordulattal, csak a vibrálás-mentes világításban szabad megbízni (tehát a területen jól elosztott 3 fázis és/vagy izzók), arra soha ne hagyatkozzunk, hogy "de a kompakt fénycső nem 100 Hz-zel villog hanem sokkal gyorsabban" mert elvileg előfordulhat olyan kombináció, hogy akár 100000 hertz-es villogás mellet is pont állónak látszik valami.