Sziasztok!
Tegnap beszereltem a kandalló üveget. Annak ellenére, hogy eddig meg vagyok elégedve a fogyással és a működésével, amit láttam, azzal már nem annyira. Egy adag túl sokáig ég, jól sejtettem, hogy a végén csak kitolom a maradék hőt a kéménybe, ami időhúzás és veszteség, majd a beadagoláskor lassan éled a tűz, eléggé füstöl úgy 20mpercig, igaz nem fekete, inkább fehér füsttel.
Triviális következtetés, hogy sűrűbben kéne kicsiket adagolni. Ezt elmondani könnyű, de a füsthőfok lomha változása miatt nem túl egyszerű. Ezért arra gondoltam, hogy egy hőelemet beteszek a tűztérbe és az csak a beadagolásért fog felelni. Nem közvetlenül a lángba teszem, de a tűzre fog nézni az ajtóhoz közelebb kicsit. Így kb 500..800C közötti hőfokra számítok. A reakció gyorsabb lesz és kisebbeket lehet adagolni sűrűbben. Azt még ki kell találnom, hogyan egyeztetem ezt össze a kaszkád körökkel, lehet, hogy négyes kaszkád lesz a végén. Feladat, akkora tűztér hőfok tartása, ami a kívánt füsthőfokot eredményezi, kisebb lengésekkel a tűztérben.
Meglátom mikor lesz időm ezt kivitelezni.
Összességében hasznos dolognak bizonyult ez az üveg, bár gyorsan kormolódik, ami nem meglepő egy vegyes tüzelésű kazánban, ahol közel van az üveg a lánghoz. Ezért letakartam egy hőszigetelő lappal, amikor nem nézelődök ne kormolódjon el teljesen. Egyébként se valami jó hőszigetelő, sokat segít a lap ezen is...