pudingman Creative Commons License 2015.03.03 0 0 21285

"1938 volt, december legvége, és azóta nem jártam külföldön, hacsak nem gondolatban. És többé nem is megyek már. Nem mintha Izrael országa olyan csodás volna, hanem mert mára úgy gondolom: az egyetlen utazás , ahonnan nem üres kézzel jövünk meg, az, amit önmagunkban teszünk. A bensőmben nincsen se határ, se vám, és messzebb utazhatom a legtávolabbi csillagoknál is. Sétálhatok olyan helyeken, amelyek már nem léteznek, találkozhatom olyan emberekkel, akik már nem élnek...."
324. oldal
Ámosz Oz: Szeretetről, sötétségről

 

Pénteken futottam 30 km-t egy nagyon jó gyerekkori barátom, Richter Richárd emlékére, akit 30 éve végeztek ki a szegedi börtönben. Nem volt szerencséje, a sors rendesen megverte…

 

Csütörtökön akartam futni, de a futás elején megroppant a bal térdem. Gondoltam, majd elmúlik, de végig folyamatos fájást éreztem, ezért 6 km után abbahagytam. Este kenegettem, lámpáztam, egy kicsit jobb is lett, de még éreztem. Péntek reggel felhívott a lányunk, hogy Dávid unokánk beteg, egész éjjel hányt. Erika mondta, hogy menjünk át hozzájuk, amíg ö segít a lányomnak, addig én elmegyek futni. 


Elövettem a három éve nem használt itatózsákomat, kikevertem 2 liter izotonikus italt, vittem magammal egy banánt + egy müzlit, mert nem tudtam, hogy fog viselkedni a szervezetem, már régen futottam 30 km-t edzésen.

 

3 órára akartam futni, ami 6 perc/km-es átlag lett volna, de az elsö 10 km-t 5:21-es átlagban futottam. Meglepöen könnyedén ment (annak ellenére, hogy a bal térdem érzékeny volt és a derekam is fájt), sütött a nap kb. 12-14 fok lehetett. A futásom alatt visszamentem a múltba, az 1973-74-es évekbe, mikor Richárddal együtt edzettünk, verekedtünk. Annyira el voltam merülve az emlékeimben, hogy nem vettem észre egy rendörautót, amikor az egyik vasúti átjárónál átbújtam a piros jelzés miatt leengedett sorompó alatt. A hülye barom rendörje feljelentett. Mondtam is neki, milyen kár, hogy nem alkoholista vagyok, mert akkor most a kocsmában ülnék, nem itt futkosnék. 
80 euróba fog kerülni a bujkálásom :)

 

A második 10 km-t 5:27-es átlaggal ment, de ez a szakasz már nagyon nehéz volt, mert viharos szél fújt (50-60 km/h), persze nem hátba, hanem szembe:) 
Az utolsó 8 km-en már 5:30-as tempóban szenvedtem, nagyon vártam, hogy vége legyen. A bal térdem után a jobb is megfájdult + a derékfájásom kisugárzott a csípömbe. Már elöre félek, hogy mi lesz, ha ugyanígy megfájdul az ápilis végi Sárvári 12 órás futáson.

 

A végén a 3 óra helyett csak 2 óra 43 percet futottam, ami 5:24-es átlagot jelent. Elégettem 2141 kcal-t. A végén nem kellett a banán, se a müzli. Úgy látszik, jobb az edzettségi állapotom, mint hittem-hiszem:) 
Az átlag pulzusom 134, a max pulzusom 146 volt. Este lazítottam, vettem egy forró fürdöt, tettem bele sót meg ecetet, de azért reggel egy kicsit fáradt izmokkal ébredtem. Szombat reggel úsztam 2,2 km-t, ami egy kicsit kilazított. Vasárnap délutánra terveztem egy kis kerékpárt, de a végéb pihenö napot tartottam. Tiszta hülye ez a polar V800-as óra. Szerinte egy ilyen futás után 3 nap pihenöt kéne tartanom. A július végi ironman után 15 napot javasolt. Most néztem meg: a bonyhádi dupla ironman után csak két napot pihentem, mondjuk az igaz, hogy az elsö héten csak regenerációs edzéseket végeztem.

https://flow.polar.com/training/relive/59443804