_321 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 14504

Igen, tényleg magyar vezetéknevűek voltak a házastársak. Ez egy olyan ellenérv, ami egyenértékű az én ezer sebből vérző érveim bármelyikével - ahogy te is, úgy én is csak ötletelek, találgatok.

 

Azért különösen érdekes számomra a családfámnak ez az ága, mert egy idős Zsuzsa vezetéknevű rokonom is kutatta, már amennyire lehetőségei engedték (távoli országba szakadt), és valahogy ő is úgy van ezzel a családnévvel, mint a viccben az állatkertbe tévedt székely bácsi a zsiráffal: "ilyen állat márpedig nincs". Ő talált egyszer egy másik Zsuzsa nevű családot, Zsuzsa Mihály énekes (az egyetlen, valamennyire ismert Zsuzsa) családját, akik Nógrád megyéből származnak, illetve később én találtam rá a már említett Békés megyei Zsuzsákra. Több családról nem tudunk, és a rendelkezésre álló infók alapján egyikkel sem vagyunk rokonok, legfeljebb bizonyos családtagok bizonyos vonásai hasonlítanak, de ez csak a mítosz (mármint hogy minden Zsuzsa rokon) táplálásához elég, és nem bizonyít semmit.

 

A szláv eredet nemcsak a szőke haj meg a jellegzetes kerek arc, illetve a felvidéki származás miatt ütött szöget a fejembe, hanem a többi udvardi, szlávos vezetéknevű felmenőm (Gubo, Kondicz, Maczko, Zatyko), illetve az Udvardon élő többi szlovák, a magyarokkal persze keveredő, többé-kevésbé asszimilálódott család miatt. Udvardra, ahogy sok más magyar településre, a török pusztítás után érkeztek cseh, morva és más nemzetiségű telepesek, mivel a magyar lakosság egy része elpusztult vagy elmenekült. Maradtak persze magyarok is, sőt érkeztek újak, és ahogy írtam is, a település magyar többségű volt, sőt ma is az. Én is úgy gondolom, hogy a Zsuzsa egy magyar család, vagy ahogy te is felvetetted, elmagyarosodott. A mi családi emlékezetünkben amúgy sincs benne semmiféle szláv identitás, senki nem emlékszik szláv felmenőkre, sőt még egyfajta halk gyűlölet is van a szlovákok iránt Trianon meg az azóta eltelt időszak bűnei miatt. Ehhez képest vicces, amikor "csehszlovák" (amúgy magyar nyelvű, magyar identitású) rokonokról beszélnek, de hát nálunk néha a székelyeket is románnak nevezik.

 

Van az a vicc, hogy "a szlovákok azok a csehek, akik beszélnek magyarul". Az én fiatal felvidéki magyar ismerőseim egy részének is szlovákos hangzású neve van. Tudathasadásos állapot lehet, hogy szlovák állampolgárok, beszélnek szlovákul és magyarul is, szlovákos családnevük van magyar keresztnévvel, és magyar identitással rendelkeznek. Persze nekünk, magyarországi magyaroknak nehéz megérteni, mit jelenthet szlováknak vagy felvidéki magyarnak lenni. Amúgy is érdekes, hogy a cseh, a szlovák és a lengyel nyelv között kevesebb a különbség, mint mondjuk a saját országgal nem rendelkező katalánok és pláne a baszkok nyelve és a spanyol között. Ez a terület, ahol Udvard is található, korábban Morvaország része volt, aztán ezer évig Magyarországhoz tartozott, ki tudja, milyen nemzettudattal rendelkeztek az ott élők, és mi különböztette meg őket a csehektől vagy a morváktól. Mivel sem történész, sem nyelvész nem vagyok, ez nekem ugyanúgy nem kristálytiszta, mint hogy mi a különbség kasubok és lengyelek, ruszinok és ukránok, sokácok és horvátok, vagy éppen székelyek és magyarok között. Mármint miért és hogyan váltak külön vagy éppen olvadtak egymásba, és melyikük hogyan őrzi vagy éppen nem őrzi identitását. Az logikus, hogy anno a Nagy-Magyarország északi vármegyéiben élő szlovákok egy része beházasodott, beleolvadt a magyarságba, másik részük pedig őrizte nyelvét, és tudatában maradt származásának, mint ahogy most a felvidéki magyarsággal is ez történik.

 

Visszatérve az eredeti témára: a Zsuzsa simán lehet magyar név, zsinórban legalább öt generációnyi Zsuzsa nevű felmenőm élt Udvardon, magyar feleségeik voltak, valószínűleg mindannyian magyarul is beszéltek, legfeljebb a nagyon távoli múltban szakadhatott ki valamelyikük egy szláv, vagy ki tudja, milyen közegből. Egyébként éppen a fent emlegetett idős rokonom pendítette meg egyszer azt is, hogy az ő nagyapjának, az én dédapámnak, aki marhakereskedő volt, és állítólag remek üzleti érzékkel rendelkezett, talán zsidó vér is csörgedezhetett az ereiben. Ez megint csak olyan feltételezés, amit nehéz lenne bizonyítani úgy, hogy az 1700-as évek végégi ellátva kizárólag katolikus ősöket találunk az anyakönyvekben. Zsidó identitásnak amúgy szintén nincs semmi nyoma a családban, ugyanúgy, ahogy szlávnak sincs - persze ennek oka a "sikeres" asszimiláció is lehet.

 

(A családom egy másik ága Jaksa vezetéknevű, ahogy régebben szintén írtam erről a topikban, és ott hasonló a helyzet. Szűkebb családi körben nálunk senki nem mondaná magáról, hogy mondjuk szerb származású, de a Facebookon találtam cseh, lengyel, szlovén, szerb, horvát és montenegrói Jaksákat, ami meg a magyar találatokat illeti, a többség dél-alföldi és dél-dunántúli. Az én Jaksa felmenőim történetesen Tolna megyeiek, leveleztem is odavalósi Jaksákkal, sőt évekkel ezelőtt szerencsésen meg is találtam a rokonságom egy részét. Az egyik lány mondta, hogy valószínűleg délszláv, talán rác vagy szlovén eredetű a név. Volt olyan Jaksa nevű távoli rokonunk, aki az 1920-as években Jánoshalmira magyarosította a nevét, ami szintén nem bizonyít semmit, de érdekes adalék.)

Előzmény: Prelleg (14503)