sur5al Creative Commons License 2015.02.23 0 0 645

"Úgyszintén írom a vizes hődob , kátrányosodást okoz nem ?"

 

Ja, okozhat, ha nem vagyunk észnél. Ezt nem szeretnénk semmiképp. Elkerülésének az egyik legfontosabb módja, hogy képben legyünk, miért keletkezne ott kátrány. Két dolog.

- A füst ne legyen túlhűtve.

- A hőcserélőben lévő víz ne legyen túl hideg.

 

Nyilván ez a két dolog összefügg. Ezért kell már most tudni, mit tud a készülék, milyen hőfokú füstgáz hagyja el. Ezt mérni kell. Vannak rá analóg és digitális megoldások is. Pl. analóg a kemencehőmérő. Digitális a REX C-100 K hőelemmel. A kályha kilépőcsonkjánál kell mérni füstgázban (nem a csövön!). 

 

Ha jól éget (itt elsősorban az a kérdés, hogy tisztán, füstmentesen tudsz-e benne tüzelni, nem az, hogy eddig mekkora területet fűtött be, de az is fontos nyilván), akkor van annak értelme, hogy a tiszta és forró gázokat tovább hűtsük. Ez az egész alapja. Legyen értelme a projektnek. Ha kormosan dolgozik és/vagy nem elég meleg a füstünk, nincs értelme belevágni, berendezést kell cserélni. Esetleg építeni kell egyet.:D

 

Te első körben vizezni szeretnéd a tűzteret. Nem tanácsos. Elronthatod a jól működő kályhát és kátrányozni akkor is fog. Talán jobban is. Ha visszahűtöd a tűzteret, a tűz nem ég rendesen, a fa nem gázosodik jól, nem égnek ki a gázok, tiszta szutyok lesz a készülék és a kémény.

 

Ezért javasoltam(tuk) azt, hogy ha van egy jó vermikulitos tűztered, ami termel még elvonható hőt bőven (ez kérdés! nem tudjuk még a választ!), akkor utána tegyük a vizes részt.

 

Szóval nem akarunk kátránygyárat. A fenti két feltétel kiütésére a következő technikai megoldásokra van szükség:

-bypass: a füst útja választható legyen. Amíg hideg a rendszer, a begyújtási szakaszban, ne akarjunk hőt elvonni és ne rontsuk a huzatot a füst túlhűtésével. Ha már tiszta az égés és nagy a kályhából kilépő gázhőmérséklet, akkor vonjunk el sok hőt, de tartsuk meg a huzatot és figyeljünk a kémény harmatpontjára is (ha érzékeny rá).

-kazánvédő: fontos, hogy a hőcserélő ne kapjon hideg vizet. Ehhez egy spéci keverőszelep kell, ami egy minimum hőfokot biztosít a visszatérő (hideg) oldali ágnak az előremenőből hozzákevert (forró) víz segítségével. ESBE VTC pl.

 

Úgyszintén írom: "Vannak erre itt ötletek, olvass vissza!"

 

Megtetted?:D Amint megteszed, megtalálod majd a nagy henger-nagy cső-kis csövek hőcserélő rajzát, ami pont erre van kitalálva.:D

Előzmény: franyo01 (643)