Onogur Creative Commons License 2015.02.22 0 0 13432

Kicsit érdekel a pszichológia is és az ott tapasztaltak alapján az az érzésem, hogy erre a jelenségre a magyarázatot az ember személyiségtípusa adja meg. Azaz csak bizonyos személyiségtípusú emberek mennek el addig, ha laikusok, hogy ne az első, hanem az igaz magyarázatot fogadják el. Feltehetőleg a végzett tudósok is ebből a körből kerülnek ki jellemzően.

 

De puding próbája az evés. Felhívás egy szellemi játékra. Minden itteni olvtársat meginvitálok egy teszt kitöltésére, s majd meglátjuk.

Hogy ne legyen a dolog offtopik, létrehoztam egy erre alkalmas topikot: SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK kitöltendő tesz

Többször ill. többféle tesztet is ki lehet tölteni. Ezek alapján én INTP/INTJ típusú vagyok.

Ha valaki vállalkozik a teszt kitöltésére, annak eredményét már ne itt, hanem az új topikban beszéljük meg.

 

Visszatérve a magyarázathoz véleményem szerint csak 2-3 típushoz tartozó ember hajlandó a mélyebb vizsgálatra, s ezek a népesség 10-15 %-át tehetik ki. A többi vagy eltévelyeg vagy elfogadja a tudósok, jelen esetben a nyelvészek magyarázatát. Hogy a két utóbbi mi alapján dől el, gőzöm nincs. Varga Csabi és társai tévelygők.

 

De továbbra is jelzem a tudományosság nem népszavazás vagy politikai döntés eredménye, hanem egy módszeré. Mégpedig a falszifikálhatóság, elvi cáfolhatóság kritériumának meg kell, hogy feleljen. Azaz egyrészről következtetéseit a formális logika (Frege) alapján kell leírni, részeit mindenkinek egyformán kell tudnia értelmeznie, másrészről mások általi ellenőrzés során ugyanazon eredményre kell jutni. Ha ez a folyamat nem tartható be, akkor az nem tudományos leírás. Varga Csaba leírása nem felel meg ennek a kritériumnak.

Előzmény: Sarkel-a (13430)