0l0 Creative Commons License 2015.02.21 0 0 637

"1) ha nem a fustgazzal melegitesz, akkor azt az energiat meg levonhatod (Sanyi eseteben ez ugye villamos energia lenne)"

 

Kivéve pl amikor első körben a földhővel melegítesz elő a talajban futó csövekkel, külső levegőnél, ami az eredeti javaslatom volt és a jelen diszkussziót kiváltotta.

 

"2) velemenyem szerint az optimalis tuzelesnel a fustgaz mar nem annyira meleg, hogy abbol meg extra energiat nyerjek ki (lasd faelgaz kazanok 100-150 fok koruli fusthomeserklete, amihez mar kenyszer ventillator is kellhet)"

 

Itt most nem faelgázosító kazánról volt szó, hanem szobai kandalló ill kályha esete forog fenn inkább. Ez utóbbiaknál általános jelenség a túl forrón elengedett jelentős hőtartalmú füstgáz. Az optimális tüzelés magában sajnos nem biztosítja azt, hogy nincs extra energia a füstben, ahhoz optimális tüzelőberendezés is kell, de ez a valóságban a legtöbbször nem áll fenn (egyik sem)

 

"3) 6% az meg pont annyi, hogy kandallo helyett inkabb pufferre tuzelek kazanban, ahol sajat mereseim szerint 30-40%ot tudok sporolni"

 

A két fajta megtakarítás nem zárja ki egymást. Ha a kazán is előmelegített (és elégséges) levegőt kap ott is fellép a pár százalékos javulás és nem mellékesen csökken a károsanyag kibocsátás.

 

A 6 % egy adott kandallónál adott körülmények közt füstgázzal 20-ról kb 100 fokra előmelegített levegő esete egy adott megoldással. Ehhez képest ahány variáció annyi féle eredmény születne. Nyilván más a helyzet -15 és +15 fok viszonylatában is, ami kisebb különbség ezért a 6%-nál kevesebb várható a teljes égés alatt általános esetben, viszont bizonyos esetekben pl begyújtásnál többet számít.

Ha a kazánnal 30-40%-ot tudsz spórolni, az éppen azt jelenti, hogy ésszerű megoldással más fatüzelésű fűtőeszközzel is ennyit megspórolhatsz, illetve az amihez viszonyítasz éppen egy valamilyen okból nem elég jó általános fűtési hatásfokkal üzemelő kályha. (ebben a légfűtés hátrányaitól kezdve az egyenetlen hőtermelésből fakadó esetleges veszteségen át a rosszabb égési hatásfokig sokféle tényező szerepet játszhat)

A pufferes kazán vagy vízteres kályha/kandalló jó égési hatásfoknál alacsony veszteségi füsthőnél jó hatásfokú eszköz, de bőven üzemelnek kazánok akár 50%-nál gyengébb hatásfokkal, mint ahogy mindenféle kályhák, kandallók is szép számmal.