...slr... Creative Commons License 2015.02.20 0 0 73303

Félreértesz, a szakértők véleménye nem keserít el. Semmire nem vágytam jobban, mint hogy valaki hitelesen azt mondja: tévedek, és feleslegesen riadózok. Akiket utóbb megkérdeztem, azokat nem iróniából neveztem szakembereknek, tényleg megbízom bennük. Sajnos magánbeszélgetés volt, nem kértem hozzájárulásukat, hogy megnevezhessem őket, és idézhessem a levelüket.

 

Azt határozottan megerősítették, hogy nagyon erős tempóban pusztulnak ki a fáink. Csak abban korrigáltak, hogy nem az általam vélt okok dominálnak, hanem nagyon sokféle tényező okozza a vitathatatlanul gyors és erős pusztulást. Ez azt jelenti, hogy bár megnyugvásra nincs sok okunk, de legalább tudhatjuk, hogy van, aki nemcsak a szakirodalmat és a hatósági protokollokat figyeli, hanem a természetet is. 

 

Azt viszont még mindig nem tudom, mit tehetnék a környezetemben láthatóan súlyosan fertőzött fákért, amik nyilvánvalóan ki fognak pusztulni hamarosan. Valószínűleg semmit, és valószínűleg jobb megélni a valóságot, mint sajnálkozni rajta. Védekezni nem védekezhetek, mert magánszemélyként sem növényvédőszert nem használhatok közterületen, sem nem metszhetem a fákat. (amit eddig metszettem, azt majd meggyónom) Talán egyet tehetek: öntözhetek. Korábban volt egy szóbeli megállapodás, hogy a közterületi csapokat használhatjuk a közterületi fák öntözésére, de a legutóbbi (nem magán, hanem hivatalos) beszélgetésnek az volt a végkövetkeztetése, hogy részemről etikátlan dolog lenne a közösség vizével locsolni: akkor lennék tökös gyerek, ha a saját, vízórával mért, csatornadíjjal terhelt vizemből locsolnám a közterületet. Amit persze meg is tennék, csak sajnos nem tudom kivezetni a vizet a panellakásból. Így tehát tudomásul veszem, hogy az aszfaltnak jár az ivóvíz, a növényeknek nem.

Előzmény: zöldmeder (73302)