pimmi Creative Commons License 2015.02.18 0 0 11697

Rokkantsági ellátás mellett 2014. előtt meghatározott összeghatárig lehetett keresőtevékenységet folytatni.

Megszűnt a rokkantsági ellátásra való jogosultság, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytatott, és jövedelme három egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladta a minimálbér 150 százalékát.

 

2014-től módosul a szabály, megszűnik a rokkantsági ellátásra való jogosultság, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát. (Egyéni és társas vállalkozó esetén minimálbér alatt a részükre szóló szabályban meghatározott minimálbért, illetve garantált bérminimumot kell érteni).

 

Fenti kétféle szabályozás között az a különbség, hogy 2014-ig átlagösszeget kellett figyelembe venni, három egymást követő hónap jövedelméből képzett havi átlagot kellett a minimálbér 150 százalékához viszonyítani.

2014-től (hasonlóan a korábbi rokkantsági nyugdíj melletti keresőtevékenység szabályaihoz) már nem havi átlag, hanem három egymást követő hónapban a minimálbér 150 százalékát meghaladó jövedelem esetén szüntetendő meg az ellátás.

Ha a három hónapon belül megszakad ez a nagyságrendű keresőtevékenység, elölről kezdődik a vizsgálandó időtartam, azaz a három egymást követő hónap.

 

Tehát végezhet keresőtevékenységet, egy bizonyos összeghatárig, minimálbér 150 százalékig 3 hónapon keresztül,

 

Előzmény: lizacska64 (11696)