ronkovik Creative Commons License 2015.02.16 0 0 631

Igen, eléggé szűkös a jelenlegi tűztered, azt már tényleg nem nagyon lehet szűkíteni, a 2 szélen felvezetett csővel nekem az az aggályom merült fel, hogy elegendő lesz-e a kémény huzata, hogy megfelelően áthúzza a 2 csövön a forró füstgázt, nagyobb átmérő kellene, hogy a huzat megmaradjon, illetve ne legyen túl nagy a füstgázsebesség, a másik problémát ott látom, hogy ennek a 2 csőnek igencsak masszívnak kell lennie, bírnia kell a magas hőmérsékletet, a hőtágulása nem lehet nagy, mert különben valami előbb-utóbb reped, bár ha át van vezetve a felső "födémen" 1-2 mm-es hézaggal, akkor ott nem lehet gond, a nagy átmérőből adódik, hogy sokat kitakarna a látványból, hacsak nincs beépítve valahogy a jelenlegi tűztér falába.

Igazad van a 2. tető nem kell, nem emlékeztem már a kandi felépítésére, meg tegnap egy kicsit már molyos volt a buksim;) Jó ötlet a 2 csősor között vízszintesen megjáratni oda-vissza a füstöt, annyi, hogy a jelenlegi födémedről le kell mondanod, az elején kellene vágni egy szögletes nyílást, amire mehet a bypass szelep. Amennyire lehet jól kell záródnia, egy jó vastag acéllemez, vagy öntöttvas lap, mint pl a régi sparhelteken volt, a samott tégla szerintem elkopna szép lassan az ide-oda mozgatástól, a mozgatásra a legegyszerűbb megoldás a sima acélrúd, ezt akár a kandalló oldaláról is be lehetne vezetni, vagy akár szemből is, itt mondjuk fontos lehet az esztétika, a rudat 1 csőben lehetne bevezetni, így tuti nem kopik el se a téglafal se a rúd.

Egy kicsit elmélázgattam azon, hogyan lehetne átalakítani az i. 50-est, abba jó lenne a betehető + tűzteres elgondolásom, körben egyenletesen kellene felvezetni a forró füstgázt, és az rögtön melegítené a jelenlegi vízteret.... hümmm...hümmm

Nem lesz egyszerű menet.

De tudod mit, megvárom amíg elkészülsz a tiéddel, ha jól működik, akkor lehet, hogy én is felbuzdulok és átalakítom az i 50-est, ha működik eladom a továbbfejlesztett verziót az e.kaminnak....A nagy lóf@xt!!! Levédetem és én fogom piacra dobni....hülyére kereshetném magam vele;))))

Előzmény: sur5al (629)