turbo27 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 108881

Sziasztok,
2.0 HDI 79KW Bosch részecskeszűrős 2002-es autóm van. A "hiba" hogy sokat fogyaszt. Amennyire tudom kímélem, többnyire országút, már melóba is elkerülőn járok nem a városban, az elmúlt 3-4000 km átlaga mégis 7,2 és csak kúszik feljebb sajnos. Tavaly nyáron vettem, akkor az átlag 8 liter volt, gondoltam hülye volt az előző tulaj, haza is mentem vele 5,5-el gond nélkül. Aztán nyáron 6-6,2 körül mozgott, azóta csak kúszik feljebb.
Tegnap csináltattam egy diagot, voltak hibák, légtömegmérő, egr-rel is volt valami, pontosan nem emlékszem, de a srác szerint minden hiba okozhat többletfogyasztást, amik kijöttek.
De a lényeg, amiket talált, hogy alacsony a turbónyomás, nagyon kevés és későn épül fel, a másik meg hogy szarok a porlasztóim, hármat cserélni kéne a négyből.

Az első hengeren ha jól emlékszem 2, valamennyit mért vagy talán 3-at is, szerinte ez nagyon sok, a 4-es henger is magas volt, meg a 3-as is viszonylag, talán csak a kettes nem cserés szerinte.
Azt javasolta első körben vákumcsövek cseréje, nézzük meg változik-e a turbónyomás, vagy le kell szedni és kitakarítani a turbót, és kezdjek nézelődni porlasztócsúcsok után.
Várom a hozzáértők észrevételeit, javaslatait, stb stb.
Ja és a kérdéseim, milyen és mennyi vákumcsőre lenne szükségem, hol szerezzem be, ill ha valóban cserések a porlasztóim, honnét, milyet, kitől, mennyiért?
Ja jut eszembe a vízhőfokmérőm is rakoncátlankodik néha, visszaesik nullára, majd gondol egyet és vissza 78 fokra. Jut eszembe, mennyi az üzemije? előtte Opel és Vw-em volt persze benzines, azok 90-en álltak mint a szög. Ja és a víz a gázolajszűrőben is gyakori hiba, azt is dobálja változó gyakorisággal. Ősszel leszedtem, semmi víz sem volt benne, egy szerelő szerint hajlamos megbolondulni, húzzam le a stekkert. Persze nem húztam le, együttélek a dologgal, párás-esős időben gyakrabban jelez.
Az indexkapcsolót már nem is mondom, hogy lötyög és nem kattan vissza a helyére, ill a duda sem működik. Elolvastam a leírást a javításukról, de nekem túl nagy műtétnek ígérkeznek ezek első hallásra, félek több kárt csinálok mint hasznot.
Bocsi ez kissé hosszúra sikeredett.
Köszi.