sur5al Creative Commons License 2015.02.16 0 0 629

Ne szabadkozz, eddig is voltak jó ötleteid. Talán csak azok voltak.:D

 

Ezt mondjuk most nem teljesen értem. Attól tartasz, hogy az inverz térben keletkező szuper forró gáz nem fogja melegíteni az alsó (elfalazott) 1,3m2 csövet és ez hiányozni fog? Azért ez most is így van. Mármint a tűz ég, a sugárzó hő ill. néha a ráboruló fák fűtik a samottot, amiben a cső azért melegszik valamennyit biztosan. A keletkező égéstermék viszont a tercier dobozt megkerülve megy felfelé. Mivel a gázosítás ezután is itt lenne, ezért lenne ott sugárzó hő, bár szolidabb, mert - ahogy az inverz kályhákat elnézem - ott csak szép lusta lángolás van, nem vad tűz (az leköltözik a "hamvasztóba":D). Másik dolog, hogy ez a tűztér már most sem nagy, nem akarom tovább szűkíteni. Elég nyűgös.

 

Miért kell még egy tető? Ha a két tető közé megy be a gáz, akkor előbb a felső tetőt melegíti, nem a mostani tető feletti vízcsöveket egyből. Lényegében most van egy tűztér falazva, falában vízcsövek, kifelé ajtóval zárva, felülre a nyílásra kell rá egy ajtó. Persze. Ha nem lenne már felfalazva/betonozva, akkor úgy csinálnám, ahogy írtad. Megépíteném a katlant ugyanígy, de nem tölteném fel a csövek közét, így pl. két oldalt az inverz térből a réges-régi fal meg a katlan közé a vízcsövekre menne fel a gáz és onnan a vízszintes szakaszra, majd a felső tartályhoz. Ez a hajó elúszott, szétbontani nem akarom az egészet. Meg aztán az is benne van, ha nem működik az inverz mód és vissza kell állni, ez a jelenlegi is már majdnem tökéletes.:D

 

Szóval pont így, ahogy írod, az elsődleges (szárítós/fagáz képző) tűz melegíti a falat és benne a csöveket, az inverz égésű kamrában keletkező égéstermék meg felkúszik majd a sarkokban és a vízszintes csövek terére érkezik. Hajlok rá, hogy a falazott kürtő megoldást válasszam, mert így a függőleges csőrész legpasszívabb részein a "szárny" végén szalad fel a forró gáz, legalább ott melegít majd.

 

A bypass szelep nagyon fontos. Jól kell zárjon és könnyen mozgatható kell legyen - kívülről. Na erre jöhetsz valami okossággal. Egy régebbi kályha átépítés videóban volt a fém keretbe tett samott tégla, amit rúddal mozgatott a muki, talán emlékszel, esetleg olyasmi?

 

Abban is van még lehetőség, hogy a tűztér felett hogyan tekerjem meg a gázokat, hogy a vízszintes csöveket rendesen bejárják.

 

Tehát ennek a két oldalán menne fel a gáz:

 

Viszont itt két szint is van:

 

 

A tetején egyébként most is van egy samott tégla fedés, hiszen az egész alatt van a mostani tűztér teteje, azon egy 145mm-es lyuk középen, de nem akartam, hogy csak úgy függőlegesen felvágtasson a felső tartályba, ezért a téglaréteg széttolja a szélekig a füstöt és úgy tudja csak elhagyni végül ezt a hőcserélőt.

 

Most lehetne valami hasonló. Pl. zárni az első sarkokat, esetleg az egész tetőt és csak a trapéz belső, szűkebb részén felengedni a gázokat, vagy tenni egy réteget a két csősor közé és előbb hátraküldeni az alsó alatt aztán a felsőre is még egy sor, ami belül zár, azzal visszahozni előre a felső alatt és úgy menne fel. Így szinte minden egyes vízszintes csövet végignyalna az összes füst. Dög hatékony lenne.

 

Oldalnézetben a csőregiszter:

Előzmény: ronkovik (627)