S.P Creative Commons License 2015.02.09 0 0 45257

Magyarországon a magánszemélytől vásárolt autóra 6 hónap szavatosság van, ekkor a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba már az eladáskor is benne volt. Ha cégtől veszel autót, akkor 1 év szavatosság van, de itt az első 6 hónapban a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy nem úgy van az, a második 6 hónapban meg a vevőnek kell bizonyítania.

Ha jól tudom, kereskedőtől vett autónál szerződésben sem lehet ez alól kibújni, de magánszemélynél kiköthetik a felek, hogy nincs szavatosság.

Ha nincs a szerződésedben benne, hogy az eladó semminemű szavatosságot nem vállal, akkor "jó helyzetben vagy".

Mivel neked kell bizonyítani, hogy a hiba már a vásárlás pillanatában is meg volt, ezért célszerű lehet több autószerelő véleményét papírra vetni, esetleg igazságügyi szakértő sokat lendíthet még a helyzeteden, de az sokba kerül. (kb 50 ezer Ft + a költségei...)

Ha tudod bizonyítani a hiba eladáskori meglétét úgy, hogy a bíró is megérti, akkor már viszonylag egyszerű a menetrend, mert egy fizetési meghagyással hajthatod be a pénzt. Persze ez csak így leírva egyszerű: ha nincs vagyona, nincs jövedelme, akkor nincs miből behajtani a pénzt.

 

Célszerű lenne megértetni az eladóval, hogy ha most nem adja vissza a pénzt, akkor behajtod rajta a javítási és egyéb költségeket is, ami sejtésem szerint akár több lehet az autó értékénél is...

 

Ha a szerződésben ki van kötve, hogy nincs szavatosság, akkor csak a bizonyított km óra manipulálás lehet járható út a szerződés semmissé nyilvánítására.

 

Nem lesz egyszerű, tanuljon ebből mindenki...

Előzmény: zolcsicsi (45231)