In Lak'ech Creative Commons License 2015.02.03 0 0 108856

A víz fagyáspontja légköri nyomáson 0 c-fok. A szénsavas ásványvizes flakonban nagyobb a nyomás, a fagyáspont is alacsonyabb. A példa kedvéért tegyük fel, hogy ebben az esetben -5 c-fok. A példánkban az erkélyen uralkodó hőmérséklet -4 c-fok. Ennyi a palackban lévő vizedé is, mely ahhoz kevés, hogy a zárt palackban, nyomás alatt lévő vizet fagyott állapotba hozza. De kinyitva a palackot, a nyomás megszűnik, és a -4 c-fokod vízben nyomban megindul a kristályosodás. Ugyanezt lehet eljátszani a forrás irányában is. De itt nem a gócok hiánya miatti a jelenség. A túlhevítés az egy másik tészta. Ott tényleg a góchiány a magyarázat. Ezt mikróban lehet modellezni, ha jó minőségű a mikró. Állítsd le a tányérforgatást, majd egy pohár igen jó minőségű, lehetőleg gyógyszergyári vizet állíts a mikróba és indítsd el. Ha szerencséd van, nem történik semmi. Ám a mikróajtót kinyitva (többnyire már ettől a mozdulattól) a pohár oldalát megpöccintve azonnal hevesen kiforr a pohárból a víz.

Előzmény: Feeriba51 (108845)