csubar86 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 77221

 

Sziasztok!

 

A képen látható fűtési illetve HMV-rendszer kiépítése előtt állok, s ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy jól raktam-e össze a dolgokat, vagy van valami, amin változtatni kellene.

 

A kazán egy 30 kW-os vegyestüzelésű kazán (gáz nincs a településen), ami a primer körön keresztül egy 1.500 l-es puffertartályt fűt. A kazán után egy biztonsági szelep illetve egy termikus visszahűtő szelep található, így jut a víz egy légelválasztón keresztül a pufferbe. A visszatérő oldalon a puffer kimenetén egy iszapleválasztó van, majd egy 60 fokos termikus keverőszelep található a szivattyú szívóoldalán; a nyomóoldalon van bekötve a 200 l-es zárt tágulási tartály, illetve a kazán töltésért, ürítésért felelős bekötések. A töltéshez egy kazántöltő szelep kerülne beépítésre (a képen a bekötés rosszul szerepel, nyilván a HMV-t a kazántöltő szelepek előtt ágaztatom le, hogy ne keveredjen a fűtő- és az ivóvíz).

 

A puffertartályból a fűtés mellett adott esetben az indirekt tárolót is fűteném. Ezért egy állítható osztószelepet teszek be, hogy ne a kisebb ellenállású HMV-körön menjen az összes víz (mivel a HMV-tartály mellette lesz, míg a legtávolabbi radiátor ca. 10-15 méterre). Ezután egy állítható keverőszelepen keresztül táplálom az osztót, hogy változtatható legyen az előremenő víz hőmérséklete (pl. ősszel kevesebb is elég, mint télen). A pufferbe visszatérő oldalon pedig a keringető szivattyú szerepel, illetve még a melegvíz-cirkulációs kör látszik a kép jobb szélén.

 

A primerköri szivattyút a kazán vízhőmérséklete alapján vezérelném (pl. ha 60 vagy 70 foknál melegebb a kazánban lévő víz, akkor kapcsoljon be, ha visszahült, akkor kapcsoljon ki, hogy a puffer rétegződése jó legyen), a kazánhuzatot meg huzatszabályozóval. A szekunderköri szivattyú automata lenne, szobákban termosztátos radiátorfejek nyitnának-zárnának, s a térfogatáram-változás alapján automata működés lenne, ahogy a HMV-szivattyúnál is.

 

A biztonságért első rendben szünetmentes tápegység felel (méretezését tekintve 4,5-5 órán át bírja a primerköri szivattyút, amíg a tűz szinte 100%, hogy leég). Másodrendben a 97 fokon nyitó termikus visszahűtőszelep, s harmadsorban minden kötél szakad esetben a biztonsági lefújó szelep.

 

Első körben várom a véleményeteket, hogy mit kell átalakítani, mi nem jó esetleg stb.