Érdekes dolog ez a páracső dilemma :)
Volt alkalmam egyszerre főzni DES 30 Literes és Alambic 30 L-es szimplafaluval ugyanabból a birs cefréből .
Sisak térfogata nagyjából ugyanaz mindkettőnél.
Érdekesség lehet hogy az Alambic páracsöve viszonylag rövidebb ,eső kialakítású ,míg a DES hosszabb , emelkedő kialakítású .
Már az alszesz lepárlásánál is észrevehető volt ,hogy az Alambic jobb illatu párlatot produkált ,gyümölcsösebb íz mellett....(megkóstoltuk)
Ugyanez maradt a helyzet a finomításnál is .
Az Alambic gyümölcsösebb ízvilágot produkált jellegzetes "pálinkás" ízvilágot háttérbe szorítva ,a DES kissé pálinkásabbat produkált ,.... ez sem volt rossz....
Összességében az első jobban izlett a társaságnak , de volt 1 ismerős akihez a "pálinkás" jelleg ált közelebb.
A száraz poharas illatteszten is észrevehető volt a különbség az első javára.
Én azt a következtetést vontam le ,hogy a sisak kialakítása ,formája (deflegmációja) nagyobb befolyással lehet a végtermékre mint a páracső emelkedése ,hossza.
Minden esetre érdekes volt összehasonlítani két különböző főzőt egyidőben..