Törölt nick Creative Commons License 2015.01.29 0 0 85298

Az egyenes vágás legyen veletek! :-)

Ez a lap szerintetek így rendben van? Csak mert megvettem életem első szalagfűrészét, és kb 40 féle verzióban próbálva (steller párhuzamos, kicsit nyit vagy zár, alsófelső vezetők szorosabbra, lazábbra, szalag feszesebbre, lazábbra .. stb) , mindig elmászik jobbra a vágás (steller mellett tolva az anyagot). 1-2-3 centi vastag anyagokon kísérleteztem (fenyő, MDF, akác). Elindul a vágás, ahogy belekap a fába a lap is azonnal mászik jobbra. Majd miután nem tud már tovább jobbra menni, nyugton marad és tartja az "egyenes"-t.

Ez hogy minden 4. fog jobbra van kihajtogatva, de sokkal jobban mint a közreeső 2 fog balra, ez így jól van? Mert laikusként én már csak erre tudok gyanakodni.

Rákerestem a fórumon a "jobbra húz" -ra, megtaláltam Erzsébeti posztját még 2006-ból. Ő ugye leírja, hogy a keréken felfeküdve a balra hajtott fogak ellaposodhatnak és így a lap majd jobbra húz. Az ellaposodás az logikus is, és talán az is, ha jobbra jobban kinéz egy fog, akkor arra akar jobban harapni és azért megy jobbra a vágás is.

Node ez a lap (és a gép) vaciúj. Ha számít: a kerekeken pár mm gumiborítás van, és "sima", tehát nem domború a futófelület. A lap adatai: mivel semmi infóm nem volt arról milyen lapot adtak mellé, mértem: 1 inch hosszon  4 fogat találtam, a lap 12mm széles és 0.56mm vastag (tolómérő ennyit mutatott) és 2240mm hosszú.

"Kézből" (steller nélkül) pedig csak úgy lesz nyílegyenes, ha a párhuzamos toláshoz képest vagy 10 fokkal ferdén tolom (értelemszerűen balra forgatva), és a vágás során úgy is tartom végig. Így sikerült már szép egyenest vágnom. De ez így nem vicces.

Mondjátok hogy a lap sz*r és nem én vagyok béna :) (vastagon benne van persze az utóbbi is ...)