radio100jozsi Creative Commons License 2015.01.26 0 0 31147

Voltak itt a rémhírek, hogy az M0K nem is az M3-ig ingyenes, meg a másik végén a 4-esnél, mert nem lehet csak fizetős útra kihajtani.

 

Közben ezt a rendeletben írt csomóponti ágak ingyenességét megfogalmazták az útdíjszedők is:

 

2.14 A főpályával párhuzamos gyűjtő-elosztó pályán is fizetni kell? 

A gyűjtő-elosztó pálya az autópálya csomópont részét képezi. A csomóponti ágak pedig díjmentesek. A díjfizetési kötelezettség a főpályára vonatkozik. 

Ilyen értelemben például a M35-ös autópálya Debrecen környéki szakaszának Kishegyesi út csomópontot – 33.sz. út csomópontot – 354. sz. út csomópontot érintő gyűjtő-elosztó pályája díjmentesen használható, de fontos, hogy az az autós, aki ráhajt a főpályára, már rendelkezzen érvényes e-matricával. 

Ugyanez a helyzet az M5 autópálya fővárosi kivezető szakaszán, ahol a bevásárlóközpontok a gyűjtő-elosztó pályán keresztül díjmentesen közelíthetők meg a belváros felől, és onnan visszafelé a gyűjtő-elosztó pályán közlekedve díjmentesen elérhető a belváros. A főpályára hajtva azonban rendelkezni kell érvényes e-matricával. 

 

 

Azaz amit írtam én is az az igaz, tehát az M0K-ről ingyen lehet lehajtani, illetve felhajtani a Fóti útu csp-i ágon át, és ugyan ez a másik végen, azaz az Vecsés-Ecser mellékútra áthajtva a 4-es autóúti csp-ban. De ugyan ez az M0D-nél az M5 csp-ben, ahol át lehet kanyarodni a Gyáli úti mellékútra ingyenesen. Ezek mind gyűjtő-elosztó csomóponti ágak, nem a főpálya részei, azaz díjmentesek.