vasbogre Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108477

Nekem a páracsőben van a hőmérőm, mert még nincs kész a sisakom.

Hála Nektek, már én is tudom, hogy a leolvasott érték cefre-, etil-, metil és egyéb forráspontok megállapítására alkalmatlan, és sokminden másra is, így nem is görcsölök ilyeneken. Valamire viszont nagyon jó finomításkor: Függetlenül attól, hogy hol van és milyen minőségű az óra, az enyémen tudom ha eléri az 50 °C-ot akkor felére kell vennem a lángmagasságot, pár perc múlva eléri a 60 °C-ot ekkor amennyire csak lehet töpörítem a lángot, és így tudom elérni, hogy alszesz finomításakor lassan csöpögve induljon meg az előpárlat. Ki kellett tapasztalnom, nekem így bevált. A kezemmel 50-60 fok között nem tudok olyan pontosan különbséget tenni. Volt, hogy kisebb mennyiségű 10-15 liter alszesz finomításnál csak később olyan 60 °C-nál vettem vissza a lángból, ekkor az 5 liternyi duplafenékből adódó tehetetlenség miatt már nem tudtam szépen elválasztani az előpárlatot mert az folyamatos csurgással indult meg.