Robi53 Creative Commons License 2015.01.23 0 0 32406

Azt hiszem, én sem vagyok "különösen" veszélyeztetve a kokszosodás által.

Havi 3,5-4 ekm körül megyek, döntő többségében autópályán, kisebb mértékben országúton, és szerintem a város az egésznek max. 10-20 %-a.

Talán ezzel is összefüggésben, max. 3 alkalommal volt olyan, amiről azt gondolhatom, hogy tán éppen valami regeneráció, vagy csak valami ehhez közeli ellenőrzés zajlott.

Biztosan emlékszem, hogy az első 2 ilyen alkalom még bőven az első 10-es olajcsere előtt volt, mindkétszer már legalább 40-50 km óta folyamatosan az autópályán, 2200 körüli fordulatnál. Jelenség: nagyon rövid, pillanatnyi "rántás", ami egy gyengébb motorral szerelt autón pl a klíma bekapcsolása pillanatában is előidézhető lenne. De semmi folytatás, gyengélkedés, vagy bármi. Se lámpa, se üzenet, se működésbeli/teljesítménybeli változás. Ebben az időszakban felváltva próbálgattam MOL-Shell-Lukoil normál és prémium gázolajakat, hogy melyik volt mikor, meg nem mondom (ha fővesztés terhe mellett kellene, kimutatásaimból előkereshetném, de nem akarom).

A harmadik alkalomról már írtam (Tesco parkolós eset). Biztosan az olajcsere utáni szakaszban volt, és az csak egy halovány feltételezésem, hogy talán már először lehetett benne az OMV Maxx (vagy nem, de ezt már fővesztés terhe mellett sem tudnám behatárolni). Jelenség: körforgalom előtt beállva a sorba, a motor szokatlan (mély) hangjára lettem figyelmes, ezzel kb egyidőben vettem észre (mert éppen abban a kijelzés állapotban votl) a BC-n a szokásos 0,3-0,4 l/h fogyasztás helyett a 0,5-0,6 közötti ingadozást, és ha már arra nézegettem, a fordulatszámmérőn a megszokotthoz (tudom, hogy 780) képesti emelkedést (de még 1000 alatt). Se lámpa, se üzenet, se bármi egyéb. Nyomtam pár km-t a megszokottnál magasabb fordulattal, és fogalmam sincs, mikor mit csinált, mikor fejezett be bármit. Félreállás, fordulat, fogyasztás és hang a megszokottnak megfelelő, irány vissza. (a motor közel üzemmeleg lehetett már induláskor is, mert rövid ideig voltam csak ott)

 

Nem emlékszem arra, hogy az OMV Maxx-ra való átállás (ez kb 14 ekm-nél volt, és most közel 18-nál van) óta bármit láttam-éreztem volna, de azért tudni kell, hogy pl múlt hét közepén 3 nap alatt mentem 1200 km-t, szinte végig autópályán-országúton, e hét közepén is mentem egy 800 km-es napot, a 2 között meg tokkal-vonóval 140 km-t, hajnalban és késő este, városban ugyan, de főútvonalon, sárgán villogó lámpáknál, jóformán egyedül az úton. 

Előzmény: Törölt nick (32398)