...slr... Creative Commons License 2015.01.23 0 0 73010

Itt speciel ő maga lesz az utcakép. Ez Budatétény, akár tetszik, akár nem. Hogy csak egy szakaszt emeljünk ki, az RTL Klub székházától a művészeti iskola - művház - uszoda együttesen és a Tesco-n át a Camponáig, majd a Való Világ villa, aztán egy kis telek, ahol még bármi lehet, a vasúti aluljáró, ami majd valamilyenné formálódik, mikor kibővítik a szélességét, aztán az általad fényképezett épületgépészeti áruház, a használtautó-kereskedésből lett zöldséges, végül a trafóház. Ez városrészünk egyik arca. Már most is valamilyen, aztán lesz még valamilyenebb, azt a kérdést feszegetem, hogy ez az arcképváltozás csak úgy megtörténik, mint az én öregedésem, vagy volt valakinek a fejében, tervezőasztalán egy kialakult városkép arról, hogy mivé válik majd alsó Budatétény. 

 

Meg persze nemcsak ezt feszegetem, hanem azt is, hogy ha már valamilyen lett, mit csinálunk a részletekkel, a finomságokkal, apróságokkal. Tudom, hogy a Konstruktív sokak nemtetszését váltotta ki, de valójában azért nem fogadta be a városrész, mert az egész beruházáshoz képest apróságokat nem sikerült megoldani. Ott egy embereket vonzó, egymással összehozó közösségi tér alakulhatott volna ki. Az a hatalmas vetítőfelület olyan attrakció lehetett volna, amilyen máshol nincs. Erre a (végül létre nem jött) közösségi térre nézett a Campona emeleti panoráma ablaka, amit azóta be is "deszkáztak", annyira nem képviselt értéket a létező és a lehetséges látvány. Néhányakkal a Konstruktívban terveztünk egy Rózsakert-bemutató vetítést, ami azért nem tudott létrejönni, mert

 

- nem lehetett botlás veszély nélkül megközelíteni, nem lehetett olyan járható burkolatot építeni, amin megindulhatott volna a közösségi élet, szabadtéri asztalkihelyezés és felszolgálás

- a Campona akkori tulajdonosa nem volt hajlandó leoltani azokat az egyébként okafogyott parkoló-világításokat, amelyek felülről ráreflektorozva a vetítővásznakra megtekinthetetlenné tették a vetítést.

 

A házak, az egy dolog, az utca használhatósága, funkciója meg egy másik. Már nem különösebben érdekel, hogy milyen lesz ez az utcakép ertéeltől sorompóig, de az még érdekel, hogy valaki látja-e maga előtt tervként, makettként vagy virtuális modellként. 

 

Azt már csak mellesleg jegyzem meg, hogy a szembe-oldali hársfasor kipusztulása megkezdődött - ha valaki még nem vette volna észre -, már jópár fát kivágtak, mert életveszélyessé váltak. Azt tippelem, hogy pár éven belül egy sem marad a néhai hársfasor fáiból. Szóval az is egy új városképi elem lesz, ami majd onnan kibontakozik. De hogy mik a Rózsakert (legalábbis Gyula vezér lépcső felőli része) beépítésének elképzelései, arról húsz éve nem sikerül látványtervet megpillantani.

Előzmény: satu51 (73009)