Robi53 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 32356

Szia,

 

Előbányásztam:

(valójában ennek alapján hoztam a döntést, hogy mindenképpen marad 5w-30 A5, legfeljebb lehet válogatni Castrol Magnatec, Magnatec Professional, Mobil Super 3000 X1 FE 5w-30, vagy Motul Specific 913D között.)

(Arra mondjuk akkor még nem gondoltam, hogy sima Magnatec és Mobil árához képest, Motul vagy 2x drágább, de Professional-t is 1,5 x übereli. Szerinted "jobb" is az árának megfelelően? - Én csak a SAPS-%-ot figyeltem ezen a kategórián belül, abban a Mobil a maga 0,8 %-ával veri a többi 1,09 - 1,2-t, de közben mindegyik formálisan is Ford 913-d )

 

 

 

Második kör:

 

A kapott válasz:

"Tisztelt XY úr, a Professional termékek (elvileg) csak a márkaszervizekben kaphatók, és ez a termékcsoport kifejezetten a legújabb fejlesztésű motorokat szolgálja ki. A konkrét esetben, a két termék teljesítményszintje ACEA A5/B5 és keverhetők/helyettesíthetők egymással."

 

Erre a kérdésre:

"XY-ez én vagyok|2014-11-04 10:04:04|Válasz a hozzászólásra Tisztelt Z Úr- Ő pedig a szakértő, Kérem, még abban segítsen eligazodni, hogy mi a különbség (van különbség?)a Castrol Magnatec 5w-30 A5, és Castrol Magnetec Professional 5w-30 A5 olajak között? A castrolmintabolt-on, és sok más helyen az előbbi (nem Professional) változattal találkozom, ezzel párhuzamosan sok helyütt látom a Professional-t is (kicsit mintha drágábban. Köszönöm: XY"

 

 

 

 

Első kör:

 

A kapott válasz:

"Tisztelt XY úr, az ACEA A5/B5 és az ACEA C (1, 2, 3, 4) teljesítményszintek között nincs átjárhatóság. Annak ellenére, hogy az autó részecskeszűrős, a Ford ragaszkodik a magas hamutartalmú olaj alkalmazásához. Nyilvánvaló, hogy ennek műszaki oka van, ha nem is deklarálják pontosan, hogy mi az. Én nem szeretnék a Ford szakembereinél okosabb látszani, így a gyári előírás helyett nem tudok Önnek mást javasolni."

 

E kiegészítés alapján:

Tisztelt Z Úr, Oly új az autó, hogy még ha keresném is, nem találnék okot a panaszra (az autóval összességében, így az olajjal is, tökéletesen elégedett vagyok). 1,5 hónap alatt mintegy 8.000 km-t mentünk vele, kifogástalan.Gondolkodásomat az indította el, hogy találkoztam a kézikönyvben szereplő Ford specifikációnál (WSS-M2C913-C) újabbal, a WSS-M2C913-D-vel, s további internetes kutakodásaim közben akadtam az ACEA "C" szabványok felemlegetésére, azzal, hogy az ennek (C1? C2? C3? C4?) megfelelő olajok extra védelmet biztosítanak a részecskeszűrő számára, "fokozzák" élettartamát. És itt el is akadtam. Közben azt is látom, hogy a Magnatec 5w-30 A5 megfelel a Ford 913-d-nek is. Valahogy olyan érzésem keletkezett, hogy lehet, a "C" körben is található olyan olaj, mely kielégíti a 913-d-t, és esetleg valamiben "több", mint a Magnatec A5. Teljesen téves?"

A kapott visszakérdezés és válasz:

"Tisztelt XY úr, leveléből nem derül ki, hogy milyen okból szeretne "más, jobb olajat" választani, mint a gyártó által specifikált előírást teljesítő termék? Nem vált be a Magnatec 5W-30 A5, valami konkrét kifogása van ellene? Ha nincs, akkor a legjobb, amit tehet, hogy marad a gyári előírást teljesítő terméknél, ez a Castrol esetében a Magnatec 5W-30 A5. Ha lenne konkrét panasza, akkor sem javasolnám, hogy a garanciális autót a gyári előírástól eltérő specifikációjú motorolajjal töltse fel, mert ha bármi probléma adódik, részletes olajvizsgálattal az eltérés kimutatható, és elveszti a garanciát."

Ez az eredeti kérdés ment:

 

"Tisztelt Z Úr, Közelmúltban vásároltunk új Ford Focus 1.6 TDC (115 LE, 270 Nm) autót. Sokat használjuk, havi 4-6.000 km a futás. Az ajánlott olaj ACEA A5/B5 5w-30 (Castrolban ez, gondolom, a Magnatec A5 5w-30). Milyen más, és mennyiben jobb olajat választhatnék hozzá? Castrol Edge 5w-30? vagy Edge Titanium 5w-30? Valóban van olaj, ami jobban védi a részecskeszűrőt? Melyik ACEA "C" szabvány felelhet meg? És jobb valamiben, miközben semmiben nem rosszabb?"

 

Előzmény: Törölt nick (32349)