Törölt nick Creative Commons License 2015.01.16 0 0 61210

Kicibáltam megint egy köteg aludrótot, volt ám érdekesség most is. A fürdőszobánál a fázis a kötődobozban a folyosóvilágítás áramköréből volt bekötve a rugóssal, míg ugyanoda ugyanott a fázis és a védő 5 centi hosszon összetekerve, szigszalagozva. A másik fázis, ugyanott szintén 5 centi hosszon összetekerve, szigszalagozva, és az ment tovább a konnektorokra. A nullvezetéke ennek a rugóssal volt kötve. És ez az egész saláta szépen begyűrve a 80-as dobozba, majd fullbanyomva gipsszel, 3 centi átlagvastagságon nehogy megtalálja véletlenül valaki. Ez ment így 30 évet... Még 1 plafoni kötöződoboz is bújkál valahol 15 centire a mennyezetlámpa kiállásától, mert a másik mennyezetilámpához megy 1 fázis, de a nulla csak kijön a plafonból itt és a már említett bebetonozott helyen is, tehát valahol svindli van. :)

 

A szobában 4 konnektor van, 2 jobb 2 baloldalon, plafonközépről levezetve. Oldalanként az egyik konnektor fölött lehet 1 kötöződoboz valahol (2 centi gipsz alatt) a másik konnektor meg az előzőből van vízszintesen áthúzva. Szóval ezekhez kell majd a védővezetőt is behúzni, de a 6 vezetéket kb 5 méter hosszon a falicsatornában képtelenség. Szappanozva se megy át, 5 is csak alapos kínlódással, a földet meg csak át kéne vinni. Az mennyire járható út, ha az első konnektorhoz leviszem az új fázist, nullát, védőföldet, majd vagoval leágaztatom a konnektor mögött (bőven van hely a 15 centis fal konnektorcsövében) 1-1 10 centis vezetékkel az ottani konnektorhoz, míg egy másik vezetéket meg továbbviszek onnan. Így nem lenne a konnektor se felfűzve, a védőföld se fűzötten menne. A vagok előtt gyorskötözővel is átkötném a kábeleket, hogy véletlenül se csússzanak ki. A védőföldét mindenképp tervezem. illetve ilyet alkalmaznék még ott is, ahol 1 áremkörön van 2 konnektor, de a fal mind a két oldalán. (vezetékenként 2 db 15 centis kiágazás lenne a közöttük levő vago-ból) Valakinek van esetleg jobb ötlete?

 

Ahol van rá lehetőség, természetesen a rendes kötöződobozból ágazok le. A konyha például teljesen korrekt csövezést kapott. (Azt már nem értem, hogy a hűtőket miért nem szerelik 1 méterrel hosszabb vezetékkel, hogy elérjenek a tetejüknél is alacsonyabb konnektorig. Mi értelme van 150 centi magasra tenni a konnektort, ha kapásból ráhajítanak egy hosszabbítót, ami ezáltal hol máshol, mint a hűtő mögött-körül rugdosódik a földön.)