Kido.Resuri Creative Commons License 2015.01.15 0 0 76782

Sziasztok!

 

Remélem jó helyre teszem fel a kérdésemet.

Van egy ZC 18 típusú gázkazánunk. A problémát okozó jelenség, hogy túl nagy a "hiszterézise", vagyis túl sokat csökken a hőmérséklet, mire bekapcsol. (érzetre is hideg lesz, gyakran rá kell tekerni egy hajszálnyit, hogy bekapcsoljon).

Tungsram KEB 160 D1 vezérlője van és MMG "tárcsás" helyiség termosztátja. Pontos típusát annak nem tudom.

Csatolok két rajzot, illetve bekötést, ezek az ábrák vannak a termosztátban, illetve az elektronikában bekötési segédlet gyanánt.

Szerintem a jelenlegi bekötés nem teljesen a vezérlésben javasoltak szerint van, a kék és a barna mintha fel lenne cserélve. Számíthat ez? A barnán van jelenleg a fázis. A termosztátban meg mintha a 4-esre kéne a fázist kötni? Lehet, hogy csak ez a gond? Amíg nem tudok róla többet, nem akarom átkötni, mert mégis csak fűtési szezonban vagyunk, a semminél jobb így, nehogy elromoljon, hogy semmit se fűt.

Esetleg a termosztát mehetett tönkre? Ha jól értelmezem, akkor valami ellenállásféle lehet benne a 3-as és az 1-es csatlakozók között? Ezen hány ohmot kéne tudnom mérni nagyjából? (ha kéne)

 

A termosztát egyébként viszonylag közel van a kazánhoz, ráadásul a bejárati ajtó mellett felszerelve. Hova szokás tenni, hol célszerű elhelyezni? Ez látná el az egész házat (ami amúgy nem olyan nagy) fűtéssel, az egyik részen elég hideg szokott lenni a többihez képest (igaz, nincs is túl nagy fűtőtest ott).

 

Előre is köszönöm a segítséget!